KezdőlapAgrárélményTop 5 vidéki étterem, amiért érdemes nyakunkba venni az országot

Top 5 vidéki étterem, amiért érdemes nyakunkba venni az országot

Nyugatról keletre

Ha most elindulnánk, bejárhatnánk az ország legszebb tájait, és a nyár végéig minden hétre jutna egy a legjobb vidéki éttermek közül. Szóval, ha ránk hallgattok, végigjárjátok az összeset!

Pajta – Őriszentpéter

View this post on Instagram

Egyszerűen #pajta

A post shared by Pajta (@pajta.barn) on

Talán meg tudtok bocsátani a kivételezésért, mert számomra a Pajta a legjobb vidéki étterem. Persze abszolút szubjektív az értékítéletem. A Pajta azért a szívem csücske, mert az Őrségben található, nem messze Zalalövőtől, ahol gyerekkoromban a nyarakat töltöttem. A környék, a lövői Borostyán-tó, Csöde, a zsákfalu, ahol gyerekkori szerelmemmel szedtük az almát örökre a kedvenc térségem marad. Na, de térjünk csak vissza a Pajtához. A helyszínt már ismerjük, de a nagyszerű lokáció mellett az ételek és az enteriőr is legalább annyira tökéletes. Az étlapon olyan különleges, helyi fogások jönnek szembe velünk, mint a vargányaleves, a pisztráng édesköménnyel vagy a galamb céklával és fekete szederrel. A Pajta különlegessége, hogy támogatja a lokális gazdaságot, például beszállítójuk a Szedervirág Ökotanya, amit egy belga pár alapított. 5 éve költöztek Magyarországra, és kis tanyájukon abszolút önfenntartó életet élnek.

Anyukám mondta – Encs

Az Anyukám mondta legenda. Nemcsak a környéken élőknek, hanem nekem is, aki Magyarország északi régiójában ritkábban jártam életem során, mint Ausztriában. Szóval az Anyukám mondta, fogalom. Az encsi testvérpár, Dudás Szilárd és Szabolcs egy New York-i kitérő után hazatért és megalapította ezt az olaszos beütésű, de nagyis magyar éttermet. Mint egy jó olasz étteremben, az alapanyag számukra is az ételek alfája és omegája: „A kiváló alapanyag az alapanyag. Olyan, mint a viccben, amikor nem szól a déli harang és a plébános hívatja a harangozót és megkérdi, miért nem harangozik. A harangozó azt feleli a plébánosnak, hogy több oka is van. A plébános kérdi, mi az első. Ellopták a harangot. A plébános lakonikusan válaszol: a többit ne is mondja. Pont ilyen az alapanyag is, ha nem jó, akkor a történet lényegében tökéletesen érdektelen.” Ha szeretnénk elkölteni egy kiváló vacsorát vagy ebédet Encsen, akkor érdemes asztalt foglalni. Az ételek között olyan finomságokat találunk, mint a hízott kacsamáj tokaji aszúval vagy a nyúlgerinc tavaszi zöldségekkel. Természetesen a pizzájukat sem érdemes kihagyni, ami kemencében sül ropogósra, az ínycsiklandó desszertekről nem is beszélve.

Szomszéd kertje – Csopak

…mindig zöldebb, mint tudjuk. Na, de lépjünk is tovább a szóviccek mezejéről, mert a csopaki kocsmából kiváló étteremmé alakított Szomszéd kertje megér egy misét, és nem csak a neve miatt. Még úgy is, hogy 2019-re a Balaton-felvidék roskadozik a jobbnál jobb éttermektől. A Szomszéd kertjében a legjobb, hogy nem a pesti burzsujoknak szól, megőrizte helyi jellegzetességét, és hagyta a csudába a flancot. Nemcsak az enteriőr, de a menü is a tiszta egyszerűségről árulkodik. Az étlapon olyan házias ételek közül szemezgethetünk, mint a pecsenye kacsa vagy a brassói, mindezeket a séf, Bajkai Gábor úgy készíti el, ahogy az a nagykönyvben mag van írva. Hogy még egy kicsit felcsigázzam az érdeklődőket, a Szomszéd kertje időről időre élőzenével csábítja a nagyérdeműt.

Kővirág – Köveskál

Étel, ital, ágy – ez a Kővirág mottója, azaz, ha nagyon belaktunk, akkor akár álomra is hajthatjuk a fejünket a Káli-medence legromantikusabb panziójában. Zakar Kata először csak nyaralónak alkalmas házat keresett a környéken, majd férjével megvásárolták a korábbi törzshelyüket és megalapították a Kővirágot. Nappal óriás napernyő alatt élvezhetjük a környék csendjét, míg esténként a teraszon tücsökciripelés közepette a fűszernövények bódítanak el bennünket. Az idill itt új értelmet nyer. Az étlapot elnézve, mindenki megtalálja a saját étrendjéhez leginkább passzoló fogást, grill kecskesajt és borjúpaprikás sztrapacskával, ami első ránézésre igazi apa-lánya menünek tűnik. Az alapanyagok nagy része ráadásul Járosi Lívia biokertjéből kerülnek a tányérra. Italkínálatukban megtalálhatjuk a környék legjobb borait, de akár a ház borát a Kővirág Olaszrizlinget is érdemes megkóstolni.

Gusteau Kulináris Élményműhely – Mád

Egy Lyont megjárt séf, a legjobb magyar borok és kiváló helyi alapanyagok. Csak úgy szólunk, hogy ez a tökéletes étterem receptje. A Gusteau és annak séfje, Horváth Gábor Mádot a kulináris élvezetek rajongói körében országos hírűvé tette. Ha rajongunk a borokért, akkor nem foghatunk mellé, ugyanis itt tényleg minden a bor körül forog: „Ételeinket a borok inspirálják, az étlapunkon a terroir nemcsak a borokon mutatkozik meg, hanem az alapanyagokon is. Küldetésünknek tekintjük felkelteni  a Tokaj-Hegyaljai csúcsminőségű fehérborok iránti szeretetet és tiszteletet.” Háromfogásos borvacsorájuk olyan ételekkel büszkélkedhet, mint a préselt mangalica vagy a menta parfait. A 2017-ben az év éttermének választott Gusteau-t vétek lenne kihagyni! 

Forrás: https://woohoo.hu/

Ajánló