KezdőlapDIY ötletekZöldebben az élet: mire jók a különféle mézek?

Zöldebben az élet: mire jók a különféle mézek?

Egészséges, finom és rendkívül sokoldalúan felhasználható a méz, amelynek számtalan fajtája létezik külön színnel, ízvilággal és a szervezetre gyakorolt pozitív hatással.

Tudtad?

Virágzáskor a méhek gyűjtik a nektárt, és az általuk hozzáadott különböző enzimek alakítják azt mézzé, amely egy organikus élő anyag – ezt mutatja a kristályosodási folyamat is. A mézben található gyümölcs- és szőlőcukor aránya adja ezt a természetes fizikai állapotváltozást, ami a minőséget nem befolyásolja.

Lássuk, mely méztípusok mire lehetnek jók!

Akácméz: méregtelenít és fertőtlenít

Az akácméz egyedülálló zamatos ízének, akácvirág-illatának köszönheti népszerűségét. Színe kristálytiszta, enyhén sárgás, zöldes árnyalatú. Magas gyümölcscukor tartalma miatt nehezen kristályosodik, sokáig folyékony állagú marad. Méregtelenítő és fertőtlenítő hatása mellett köhögésre ajánlott. Virágpor tartalma nagyon alacsony ezért a pollenre érzékenyek is fogyaszthatják.

Repceméz: immunerősítő

Krémes, sűrű állagú, világos színű méz. A repceméznek a legmagasabb a szőlőcukor tatalma, ezért gyorsan kristályosodik. Remekül erősíti az immunrendszert, energetizáló hatása kiemelkedő.

Selyemfűméz: a hungarikum

A selyemfűméz jellegzetes magyar méz. Általában az akácerdők aljában található meg az illatos, lila virágú növény. Mézének színe az akácétól egy árnyalattal sötétebb csak, viszont állagra sokkal sűrűbb. Pollentartalma elenyésző, ezért a virágporra allergiások is fogyaszthatják.

Hársméz: megfázásra

A hársmézet, amit méhek a hársfavirágról gyűjtenek, a meghűléses és a felső légúti betegségek megelőzésére legalkalmasabb gyógynövényként tartjuk számon. A virágból készült méz aranysárga, de színe a gyűjtés idejétől változó árnyalatú lehet. Íze egyedülállóan zamatos és aromás, a hársfavirág jegyei felfedezhetőek benne.

Vegyes virágméz: mindenből egy kevés

A vegyes virágméz beltartalmilag a legkiválóbb mézek közé tartozik, gyorsan kristályosodó mézfajta. Összetétele évszakonként és tájanként mindig változó, a különböző eredetű nektár vegyes virágmézzé érik.

Galagonyaméz: erősíti a szívet

A galagonyamézet „szívgyógyszernek” is mondják. A tavasszal virágzó galagonya virágáról gyűjtött méz igazi ritkaságnak számít. Megelőzi és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségeket. Íze kellemesen édes és aromás, a virág illatára emlékeztető ízjegyeket hordoz.

Gesztenyeméz: visszerekre

A gesztenyeméz a szelídgesztenye fa virágáról gyűjtött méz az egyik legkülönlegesebb mézfajta. Magas ásványianyag-tartalmával és jellegzetes aromás ízével tűnik ki a többi méz közül. Fogyasztása a visszértágulat mérséklésére is alkalmas.

Vigyázzunk a méhekre!

A méheknek nemcsak a mézet köszönhetjük: ha ők nem lennének, az emberiség alig négy évvel élné túl. Nélkülük nem lenne élelmiszerünk, hiszen nem lenne, aki ellátná a beporzását a gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök virágait. Az utóbbi időben egyre több aggasztó hír szólt a méhállomány és az életterük drasztikus csökkenéséről, ezért manapság kiemelten fontos kérdés a védelmük – amelyekért akár mi magunk is sokat tehetünk. Ültessünk többféle, nem egyszerre virágzó növényeket, fajgazdag vadvirágos füvet, használjunk a kertünkben méhkímélő növényvédő szereket, vagy építsünk méhhoteleket, darázsgarázsokat!

Forrás: http://www.lakaskultura.hu

Ajánló