KezdőlapGasztronómiaIzgalmas sütőtök fűszerek, amiket ki kell próbálnod

Izgalmas sütőtök fűszerek, amiket ki kell próbálnod

Bár a sütőtök is csak egy tökfajta, mégis különleges „személyiséget” építettünk köré. Ahogy beköszönt az ősz, a különféle sütőtökök úgy sétálnak be otthonainkba, mi pedig automatikusan vesszük elő a klasszikus sütőtök fűszerek: a szerecsendiót, a fahéjat, a szegfűszeget vagy a gyömbért. Ezek a fűszerek a legtöbb háztartásban megtalálhatók, de a sütőtökben jóval nagyobb potenciál van.

A sütőtökből mindent el lehet készíteni, amit egy bármilyen tökből vagy akár az édesburgonyából. Most pedig, hogy napjainkban egyre többen felfedezik a benne rejlő sokféleséget, itt az ideje, hogy bekerüljön a tökfűszer-kollekciódba pár olyan új és izgalmas sütőtök fűszer, amire talán nem is gondoltál.

Chili por és a cayenne bors: Egy hideg és borongós nap után jóleső érzés egy vérpezsdítő sütőtökkrémleves elkanalazgatása. A chili és a cayenne bors csípőssége előhozza a tökből a meleg és a sós jegyeket is. Különösen izgalmas ez a fűszerhasználat, ha a krémlevest kókuszkrémmel dúsítod.

Garam Masala és a madras curry: Napjainkban már egyáltalán nem akadunk fenn egy-egy indiai étel elkészítésén. A curryt minden bizonnyal ismered már, miért ne készítenéd el sütőtökös változatban is? Kókusztejjel kombinálva krémlevesekhez is zseniálisak ezek a fűszerkeverékek.

Zsálya: A zsálya kevésbé használt fűszer a magyar konyhában, holott íze semmihez sem fogható. A sütőtökkel pedig igen jó barátságban van. Ha tudsz szerezni friss zsályát, és valami egyszerű, de mégis ínyenc dologra vágysz, próbáld ki ezt:

Pirítsd meg vajon a zsályaleveleket, amíg ropogósak lesznek. A zsályás vajat turmixold a krémlevesbe, a ropogós leveleket pedig a tálaláskor add az ételhez.

Kínai ötfűszeres keverék (csillagánizs, szegfűszeg, szecsuáni bors, fahéj, édesköménymag): Ezt a különleges keveréket édes és sós ételek készítésére is felhasználhatod. Készíthetsz belőle egy ízektől kirobbanó tökös ragut, amitől mindenki megnyalja mind a tíz ujját. De ízesíthetsz vele egy sütőtök pitét, egy tökös kekszet vagy egy kevert süteményt is.

Vanília: Ki szeretnéd hozni a sütőtök legédesebb oldalát? Ízesítsd a tökpürét valódi vaníliai magokkal, és merülj el az édes élvezetekben.

Hadarik Rita, író, gasztroblogger

Ajánló