KezdőlapDIY ötletekHalloween tök faragása: két egyszerű konyhai eszköz segítségével

Halloween tök faragása: két egyszerű konyhai eszköz segítségével

A Halloween tök faragása nem ördöngösség, de jó, ha van egy terved, mielőtt első felindulásból lenyisszantod a tök kalapját. Kövesd az alábbi lépéseket, és egy klasszikus cuki Jack-lámpás lesz a végeredmény kevés takarítással. Jól hangzik, ugye?

Halloween tök faragása: előkészületek

A tökfaragás első szabálya, hogy olyan helyen csináld, ahol nem zavar az átmeneti rendetlenség. Vegyél magadhoz régi újságpapírokat, amiket később kidobhatsz és terítsd le egy felületre (asztalra vagy a földre). Miután előkészítetted a munkaterületed, ideje elővenni a faragáshoz szükséges eszközöket is.

Halloween tök faragása: eszközök

A legegyszerűbb Halloween tökfaragáshoz két alapvető konyhai eszközzel is nekiláthatsz, de a komolyabb munkához jól jöhet pár speciális darab is. Fontos azonban, hogy a konkrét faragás előtt rajzold rá a tökre a formákat, amiket ki szeretnél vágni.

1/ Fűrészfogazatú zöldségvágó kés

A Jack-lámpás szemének, szájának és orrának kivágásához szükséged lesz egy olyan konyhai eszközre, ami nagy valószínűséggel ott lapul a konyhaszekrényedben. A legeredményesebb munkát egy kb. 8 cm hosszú, vékony pengéjű fogazott zöldségvágóval lehet elvégezni. Ez annyira rövid, keskeny és rugalmas, hogy a lehető legpontosabb metszéseket és vágásokat lehet vele elvégezni. Ettől lesz kerek a lámpás szeme és szögletes a fogazata. A kést ne feszítsd a töknek, inkább egy lassú előre-hátra mozgással alakítsd ki az arc formáit. Így nem reped meg a tök, és nagy eséllyel magadat sem vágod meg.

2/ Egy használt műanyag merőkanál

Bár lehet vásárolni full extrás tökfaragó szetteket, amikhez tartozik egy kaparókanál, nem feltétlen kell beruházni egy egynapos program miatt egy ilyen készletbe. Ha nagyon keresgélsz, biztosan találsz a konyhában egy elhasznált műanyag merőkanalat. Törd le a szárát, és máris készen van a kaparókanál.

Persze nem kötelező széttörni a merőkanalat, ezzel a művelettel csak megkönnyítheted a tök belsejébe való bejutás. Legrosszabb esetben is elég egy evőkanál, hiszen azzal is lehet a tök belsejét kapargatni.

Bónusztipp: Sokan a tök tetejét skalpolják le, de tudtad, hogy ha az alján vágod meg, és onnan kaparod ki, sokkal szebb lesz a lámpás tartása?

Valóban nincs szükség másra a Halloween tök faragásához, de ha idén egy kicsit bonyolultabb formát szeretnél készíteni, akkor két másik hasznos eszköz is kapóra jöhet 

X-ACTO kés, avagy egy szike

Ha csak a tök bőrét szeretnéd formázni, akkor a legmegfelelőbb eszköz erre egy X-AKTO kés, vagy egy szike. Ha emellett döntesz, légy óvatos, mert a szike könnyen megszaladhat, és balesetet okozhat.

Agyagfaragó

A tök bőrének formázásához szükséged lehet még egy agyagfaragóra is, hogy szép precízen és egyenletesen lehánthasd a körbevágott részt. Ha nincs ilyened, egy vékony kialakítású mokkáskanál is ellátja ezt a feladatot.

Ha végeztél, csomagold össze a töktörmeléket, és vidd a komposztba (a papír nélkül természetesen), vagy dolgozd fel a magjait.

Hadarik Rita, író, gasztroblogger

Ne maradj le híreinkről, csatlakozz facebook oldalunkhoz, és legyél jól informált a mezőgazdaságról!

Ajánló