KezdőlapDIY ötletek3 + 1 extra tipp, hogyan tárold a burgonyát, hogy hónapokig friss...

3 + 1 extra tipp, hogyan tárold a burgonyát, hogy hónapokig friss maradjon

A burgonya jóval hosszabb ideig tárolható a konyhapulton, mint más konyhakerti növény, de végül megráncosodik, zöld hajtások jelennek meg rajta, és az ízéből is veszít. Amennyiben tudod, hogyan tárold a burgonyát megfelelően, akkor akár 4-6 hónapon át is frissen marad.

Azzal minden bizonnyal tisztában vagy, hogy minél nagyobb mennyiségben vásárolsz burgonyát, annál jobb áron jutsz ehhez a multifunkcionális alapanyaghoz. De mit tegyél, hogy sokáig élvezetes maradjon az íze és az állaga? A burgonya tárolása viszonylag könnyen lehetséges, nem kell hozzá verem, pince, vagy speciális tároló, és most azt is megosztjuk veled, mit kell ehhez tenned.

Hogyan tárold a burgonyát, hogy hónapokig friss maradjon?

1# Tárolás

Először is keress a lakásban vagy a lakáshoz tartozó kiegészítő helyiségekben egy hűvös (5-7 °C), magas páratartalmú, sötét és jól szellőztethető helyet. Ha például egy társasházban élsz és van fűtetlen alagsor, az tökéletes lehet a burgonya tárolására. Ha családi házban laksz, egy szigetelt garázs vagy fészer is alkalmas erre a célra. A panelokban nagyon nehéz kivitelezni a megfelelő körülményeket, mert 15-17 fok felett a burgonya elkezd csírázni.

Fontos tehát, hogy a hőmérséklet nem menjen tartósan 5 fok alá, mert akkor megfagy a gumó, elszíneződik, megváltozik a főzési ideje és az élvezeti értéke is. Arra is figyelj, hogy megfelelő legyen a szellőztetés. Ellenkező esetben a burgonya könnyen rothadásnak indulhat.

#Vásárlás

Tudjuk, hogy az utak menti zsákos és „filléres” burgonyák nagyon csábítóak tudnak lenni, de nem minden arany, ami fénylik. Egy kereskedő nem minden esetben tudja, vagy nem érdekli, hogy valóban télálló-e a burgonya, amit áruba bocsát. Éppen ezért, ha teheted, inkább keress fel egy hozzád közeli termelőt, vagy látogass el piacokra, és vásárolj közvetlenül a termelőktől.
A télálló burgonya attól télálló, hogy hosszú a nyugalmi időszaka, és megfelelő tárolás mellett nem csírázik ki. Héja vastagabb, így védi a gumót a romlástól, és a tápanyagvesztéstől. Télálló burgonya például a Balatoni Rózsa, a Desirée vagy a Kondor.

3# Előkészítés és tárolás

Kicsit macerásnak tűnhet, de nem érdemes kihagyni a burgonyaszemek átválogatását. A puha, penészes, csírázott szemeket távolítsd el, mert csak a tökéletesen ép burgonya alkalmas hosszútávú tárolásra.

A jó szellőzés érdekében szerezz be rácsos, lyukacsos tárolórekeszeket, vagy zsákokat. A műanyag zacskók és zsákok jelentősen lerövidítik az eltarthatósági időt.

A télire eltett burgonyát rendszeresen válogasd át, és a sérült darabokat távolítsd el a többitől, hogy ne okozzanak több problémát.

Fontos, hogy soha ne mosd át a burgonyaszemeket: úgy, ahogy megvásároltad, földesen tedd a tárolórekeszekbe. Természetesen a nagyobb szennyeződéseket száraz kézzel ledörzsölheted róluk.

EXTRA TIPPÜNK: A burgonyát kis mennyiségbe se tárold hűtőben, mert a túl hideg hőmérséklet a benne lévő keményítőt cukorrá alakítja, és emiatt a sütési-főzési előnyeit elveszti.

Hadarik Rita, író, gasztroblogger

Ajánló