KezdőlapAgrárvilágHogyan készülj fel a téli fagyokra a kertben?

Hogyan készülj fel a téli fagyokra a kertben?

Nincs is jobb, mint a téli melegben felvenni valami nagyon puha dolgot és bekuckózni egy meleg plédbe – valami hasonló érzésre vágyhatnak fagyérzékeny növényeink is ebben az időszakban. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy mi is „betakargassuk” őket még mielőtt jön a fagy, hogy tavasszal megújult erővel ismét virágba borulhasson az egész kertünk.

Nem érdemes túl hamar – például októberben – elkezdeni a növényeik téliesítését, takarását, inkább célszerűbb a tél elején, mert kedvezőbb, ha minél kevesebb időt töltenek növényeink takarás alatt. Ha például már az októberi időszakban betakarjuk a növényünket, akkor könnyen felmelegedhet alatta a talaj, ezáltal nem megfelelő ütemben halad a növényünk téliesítése. A téli takarást régi szokásokhoz híven csinálhatjuk szalmával, de az ősszel lehullott avarral vagy egy szétvágott zsákkal is tökéletesen kivitelezhetjük ezt a folyamatot.

Miért kell ’szalmázni’ a növényeinket?

Nézzünk egy egyszerű példát: ha télen fázunk, akkor minél több réteget igyekszünk magunkra venni, hiszen az emberi test alapvetően hőt termel a rétegek pedig bent tartják az általunk kibocsájtott hőt, így nem fogunk fázni. Ilyen folyamat zajlik a természetben is, csak itt nem a növények ’test hője’ kerül felhasználásra, hanem a talajhőt használjuk fel erre a célra.

Gondoskodjunk tehát a növényeinkről, ne hagyjuk őket magukra a téli hidegben, hanem takarjuk be őket, fedjük le őket valamiféle hőmegtartó anyaggal, hogy átvészeljék a telet és tavasszal újra virágba borulhassanak!

szerző: Árva Polett

Ajánló