Télen is egészségesen

0
286

A hidegre fordult időjárás szinte kívánja, hogy ízletes csemegékkel kényeztessük magunkat. Tegyük egészségesen!

Nem tudom, ki hogy tapasztalja, de esetemben ahogy hűvösödnek a napok, úgy alakulnak át az étkezési szokásaim is.

Természetesen más alapanyagokat használok már a főzéshez is, hiszen a legtöbb friss zöldség és gyümölcs már nem elérhető. A tél közeledtével a főételeknél is előtérbe kerülnek például a gabonák, a gersli, a bab, a lencse, a burgonya és a káposztafélék. A levesek sűrűbbé, kiadósabbá válnak, hasonlóan a desszertekhez, nassolnivalókhoz, amelyek szintén más jellegűek ebben az időszakban. Utóbbihoz hoztam néhány egyszerűen elkészíthető, mégis íncsiklandóan finom ötletet.

Sütőben sült egészséges finomságok

Különböző fűszerezéssel számos zöldség és gyümölcs új arcát tudja mutatni sütőben sütve.

Ilyen lehet például a sütőtök, amelyet készíthetünk mézes-chilisen, avagy gyömbérrel, szerecsendióval meghintve, mézzel ízesítve.

Almából is készíthetünk finom téli ínyencséget: távolítsuk el a magházát, csorgassunk bele mézet és hintsük meg dióval!

Ha szilvát kimagozunk, félbevágjuk, majd tepsibe terítjük, kevés nádcukrot rászórva ízesíthetjük cayenne borssal, vagy fekete borssal, akár fahéjjal, szegfűszeggel, ízlésünk szerint.

Ha tél, akkor sült gesztenye! Az előre beáztatott, bevagdosott szelíd gesztenyéket 220 fokos sütőbe helyezve először lefedve, majd fedetlenül hagyva pirosra sütjük.

Nagyon egyszerű ropogtatnivaló válhat a csicseriborsóból. A legalább egy éjszakára beáztatott vagy egy konzerv csicseriborsót lecsöpögtetve helyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és ízlés szerint fűszerezve süssük ropogósra.

Édes falatok egészségesen

Az aszalt gyümölcsök mindig nyerőek! Ha különlegessé szeretnénk tenni, akkor tálaljuk desszertgolyóként. Mandulával összedarálva, majd golyót formálva igazán rendhagyó édesség válhat belőlük. Zabpehellyel összekeverve, egy-két tojással, zabliszttel összeállítva néhány perc alatt készre lehet sütni. Ha pedig salátával, dióval keverjük, vacsoraként is megállja a helyét.

Magok új tálalásban

Az olajos magvakat is rendhagyóvá varázsolhatjuk egy délutáni olvasás, filmnézés mellé. Piríthatunk diót mézzel, akár csípőssé fűszerezve kevés chilivel. A sütőtök magját házilag is megpiríthatjuk, saját készítésű tökmagnak. De a pisztácia, mandula akár önmagában, sósan a nagy beszélgetések ennivaló kísérői lehetnek.

szeretemamezogazdasagot.hu / lakaskultura.hu