KezdőlapAgrárvilágÁllat7 tipp, hogy megóvd a kutyádat télies időtől

7 tipp, hogy megóvd a kutyádat télies időtől

Sok kutyatulajdonos abban a tévhitben él, hogy mivel a kis kedvence testét sűrű bunda takarja, jobban viseli a telet, mint az emberek. Ez viszont nem feltétlenül van így. Főként, ha lakásban tartott kistestű állatokról van szó. Ők, hozzánk hasonlóan megszokják az otthon biztonságos melegét, és a hideg idő elviselése ugyan olyan nehéz számukra, mint nekünk. Bármilyen kutyád is legyen, egy biztos: a kutyáknak télen egy kis extra gondozásra van szükségük. Cikkünkben most 7 tippet mutatunk a kutyák téliesítésére, hogy kellemesen vészeljék át a hideg napokat.

1/ Védd a kutyád a kihűléstől

Sok kutyafajta vastag bundával van megáldva, ami természetes módon tartja őket melegen. A jó télálló bunda nyaktól farokig és a has tájékon is véd a hideg ellen. A vékony és kevés szőrű kiskutyák viszont ki vannak téve a kihűlés veszélyének, ezért nekik pulóvert vagy kutyakabátot kell viselniük a téli séták során. A kabátkák viszont nem védik a fület, a tappancsokat és a farkat, ezért a téli séták legyenek rövidebbek.

2/ Napos időben sétáljatok

Bár télen nem várhatjuk el, hogy hét ágra süssön a nap, ha egy mód van rá, vidd el a kutyád sétálni olyankor, amikor kisüt a nap. A szikrázó napsütés nem csak jókedvre derít, de általa termelődik a bőrben a B-vitamin, ami a csontok építésében játszik fontos szerepet. Erre a kutyáknak is szükségük van. 

3/ Gondoskodj a melengető pihenésről

Amellett, hogy télen kevesebbet sétáltok, ne hagyd, hogy a kutyád a hideg földön vagy a padlón heverésszen egész nap. A meleg takarók, vagy a kutyaágyak kényelmes és biztonságos környezetet biztosítanak számukra, és megóvja az ízületeiket a merevedéstől. A kutyák fekhelyét érdemes meleg helyre tenni, ahol a huzattól is védve vannak. Viszont a kutyusok ne legyenek közvetlenül a fűtőtestek mellet sem, mert kimelegedve könnyen megfázhatnak.

4/ Védd a bőr kiszáradásától

Télen nem csak az emberek, de a kisállatok bőre is könnyebben kiszárad. Érdemes olyan ételeket adni ebben a szezonban számukra, amik belsőleg segítik a bőr hidratálását. A száraz kutyatáp mellett gyakrabban adj kutyádnak zsírosabb, folyadékban gazdag ételeket. A fülek és farkak kiszáradását vagy repedezettségét kutyahidratálóval, vagy természetes olajokkal tudod kezelni vagy elkerülni. Az ivótál pedig legyen mindig tele friss vízzel.  

5/ Ne etesd túl

Bár ahogy fentebb már írtuk, a kutyáknak télen kell az extra védelem, de gondoskodj arról, hogy ez egy kabát legyen, ne pedig egy nem kívánatos zsírréteg. Figyeld a kutyád mozgásigényét, és ennek megfelelően állítsd be a napi ételmennyiségét. A téli hetekben a nyers hús alapú étrend segít megőrizni az egészséges szőrzetet, elegendő energiát ad, és megelőzi az elhízást is.

6/ Vigyázz a mancsaira is

Ha a kutyád mancsa szőrös, vágd le, hogy ne tudjon a víz vagy a hó közé fagyni. A sózott járdák szintén veszélyforrások, mert megégethetik a talpukat. Ezért egy-egy séta után alaposan mosd meg a mancsait otthon. Ezt elkerülendő, érdemes fontolóra venni a kutyacipő vásárlást is.  

7/ Kerüljétek a forgalmas utakat

A téllel együtt előkerülnek az autók fagyállói is. Sok fagyálló édes ízű, és a kutyák, pont, mint a gyerekek, imádják nyalogatni az édességet. Sétáitok során ezért kerüljétek a forgalmas utakat, a parkolókat, a garázsokat, mert a fagyállók nagy mennyiségben mérgezést is okozhatnak.

Vigyázz kis kedvencedre télen is, hogy a tavasz beköszöntével egészségesen tudjatok újra nagyobb sétákat beiktatni a mindennapjaitokba.

Ajánló