KezdőlapAgrárvilágAz állat és az ember közös harmóniája az olajlenben rejlik?

Az állat és az ember közös harmóniája az olajlenben rejlik?

Sokszor hallhatunk az egészséges életmódról és a manapság divatos élelmiszerekről, azonban arról még mindig túl kevés szó esik, hogy a minőségi táplálék hogyan kerül a tányérunkra, milyen agráripari összefüggésekre érdemes odafigyelnünk.

Mindig fontos lenne fókuszban tartanunk a minőséget és megbízhatóságot táplálkozásunk esetén, hiszen az elfogyasztott vitaminok, nyomelemek, antioxidánsok és rostok hozzájárulnak egészségünk és immunitásunk megőrzéséhez. A minőséghez és megbízhatósághoz pedig szükséges a föld, az állatok és az emberek közös harmóniája.

2000-ben gazdálkodók, tenyésztők, tudósok , agronómusok, fogyasztók és orvosok összefogásával alakult meg a francia Bleu – Blanc – Coeur, vagyis a Kék – Fehér – Szív Egyesület a felelősségteljes és fenntartható mezőgazdaság megteremtése érdekében. A megközelítést a nemzeti hatóságok és az ENSZ is elismerte. A szervezet agroökológiai átmenettel segíti a termelési módszerekkel kapcsolatos fenntarthatósági kötelezettségvállalásokat, javítja az élelmiszerek táplálkozási minőségét, tiszteletben tartja az állatok jólétét és egészségét, a növények sokféleségét és küzd az „importált erdőírtás” ellen, miközben a helyi termelők méltányosabb díjazásán dolgozik.

 


Az egyesület célja a civilizáció okozta károk (rák, cukorbetegség, Alzheimer, stb.) elleni küzdelem az állatok takarmányozásának javítása révén, hogy garantálja a jobb tápanyag minőségű termékeket, mert ha tisztelik a Földet és az állatokat helyesen takarmányozzák, az embereknek jobb minőségű étel jut!

Ehhez a mozgalomhoz csatlakozott az RWA Magyarország Kft. is, együttműködve további magyar agráripari vállalatokkal, úgy, mint NOACK Magyarország Kft., a Vitafort Zrt és a Gabonakutató Nonprofit Kft. A négy cég együttesen elkötelezte magát a magyar olajlen koordinált termeltetése mellett.

A növény régi múltra tekint vissza, azonban manapság nagyon elenyésző a termesztése, pedig lenne rá igény. Anyacégünk, az osztrák Raiffeisen Ware Austria érdekeltségi körébe tartozik a GARANT állati takarmánygyártó cég, akik az általunk termeltetett lenmagot tudják majd felhasználni.

A projektet cégünk, az RWA fogja koordinálni és előre láthatóan 1000 hektáron fog zajlani 2021-től az olajlen termesztés, mely egy zárt láncú termeltetési rendszerben működik majd: leszerződünk a területre, biztosítjuk a megfelelő input anyagokat és technológiát, majd minden megtermelt tonnát visszavásárlunk a partnerektől, amit eljuttatunk a GARANT részére.  A GARANT eddig Kazahsztánból importálta a szükséges lenmag alapanyagot az állati takarmány előállításához, azonban ezzel a kezdeményezéssel lehetőségünk van fellendíteni az olajlen termesztést Magyarországon.

Az RWA alapvető célkitűzései közé tartozik a magyar mezőgazdaság támogatása és fejlesztése, a segítségnyújtás a gazdálkodók a piacra jutásában és a nyereséges gazdálkodásban, így kiemelt fontosságú számunkra ez a projekt.

szeretemamezogazdasagot.hu / www.rwa.hu

Ajánló