KezdőlapDIY ötletekDIY: Madáretető és/vagy madárodú készítés

DIY: Madáretető és/vagy madárodú készítés

Találtad már magad abban a helyzetben, hogy kültéri programot terveztetek a családdal, de az időjárás közbeszólt és kénytelenek vagytok a házban maradni, de a gyerkőcöket le kéne kötni valamivel? Nálunk minden évben hagyomány, hogy a madáretetőnket kicsit felújítjuk és feltöltjük minden földi jóval, hogy a madarak télen is tudjanak mit enni. Erre szeretnénk bátorítani benneteket is, hogy vezessetek be ilyen szokásokat és tartsátok őket évről évre, hiszen ez nem csak nekünk lehet üdítő kikapcsolódás, hanem a természetnek is visszaadhatunk vele valamit.

Madáretetőt vagy madárodút készíteni bárki tud, a klasszikus verzióhoz csak egy kis faanyag és néhány szög szükséges és már kész is vagyunk! Szuper családi program lehet az elkészítése, főleg, ha bevonjuk a gyerekeket is. Érdemes megragadni az alkalmat és beszélgetni velük az állatvilág megóvásának fontosságáról, valamint arról, hogy ők mit tehetnek Földünk megóvása érdekében. Érdemes ilyen apróságokkal is tudatosítani a gyerekekben azt, hogy mennyire fontos is ez, valamint, hogy ők is nagyban befolyásolhatják a bolygó működését.

Gondoskodjunk arról, hogy az elkészített madáretető mindig fel legyen töltve, hiszen a madarak megjegyzik az etetőt, így tudunk nekik állandó élelmet biztosítani a tél során. Nem utolsó sorban pedig, ha a kertünkbe szoktatjuk a madarakat télen, akkor tavasszal és nyáron is vissza-vissza térnek, így gyönyörködhetünk bennük a meleg időkben is.

Madáretetőt gyakorlatilag bármiből készíthetünk, a fontos az, hogy ne legyen rajta olyan alkatrész, aminek köszönhetően valamilyen módon megsérülhetnek a madarak. Készíthetjük hagyományos módon fából, de akár egy műanyag palackot is átalakíthatunk.

Fordítsunk hangsúlyt arra is, hogy mivel töltjük meg a madáretetőnket: a köles és a szotyi mindig jó választás, hiszen a kisebb méretű madarak számára is tökéletes. Szárnyas barátaink szeretik a gyümölcsöket is, így például almát vagy akár aszalt gyümölcsöket is tehetünk az etetőbe.

Ajánló