KezdőlapAgrárvilágFagytűrő növényeket a balkonra!

Fagytűrő növényeket a balkonra!

A csupasz virágládák látványa nem túl szívderítő. Van egy jó hírünk: ha okosan választasz növényeket, a színpompás, virágos erkélyről télen sem kell lemondanod!

Szerencsére szép számmal találhatsz olyan gyönyörű növényeket, amelyek egész télen élettel töltik meg a balkonod. Ajánlunk három színpompás virágot, amit érdemes bevetni a téli szürkeség és egyhangúság ellen:

Árvácska, a téli balkon sztárja

A téli balkon üde színfoltjai az Árvácskák (Viola sp.), az enyhébb időben még virágoznak is. Fagytűrők, legfeljebb a kemény mínuszok ellen érdemes betakargatni a tövüket.

Az árvácska egyszerű igényű, szereti a napos, félárnyékos helyet, és ha rendszeresen eltávolítod az elhervadt részeit, újabb és újabb virágokkal ajándékoz majd meg! A laza, jó vízelvezetésű talajt kedveli. Míg a sarkantyús árvácskát (Viola calcarata) és a kisvirágú árvácskát (Viola cornuta) csoportosan javasolt ültetni, addig a kerti- vagy nagyvirágú árvácskát (Viola wittrockiana) egyesével.

fotó: pixabay.com

Díszkáposzta

A díszkáposzta többek között a közterek kedvelt téli növénye, de fodros, színes leveleivel téged is elbűvöl majd, hiszen balkonládában is tartható. Legtöbbjük ehető, bár kár lenne edényben végezniük. Minél hidegebb van kint, a díszkáposzta annál színesebb lesz.

fotó: pixabay.com

TIPP: csoportosan ültetve a legmutatósabb

Téli jázmin

téli jázmin (Jasminum nudiflorum) a tél végén borul virágba, enyhe teleken viszont korábban is gyönyörködhetsz benne. Akár az egész balkont képes lenne beborítani, de cserjeként egy cserépben is tarthatod.

fotó: wikimedia

TIPP: Jól alkalmazkodik, a városi klímát is tűri. A homokos-agyagos, nedvességtartó, magas tápanyagtartalmú talaj a legideálisabb számára, és a napos, félárnyékos helyet szereti.

szeretemamezogazdasagot.hu / kert.tv

Ajánló