KezdőlapAgrárvilágÁllatHogyan védjük meg a cicáinkat a fagyos napoktól

Hogyan védjük meg a cicáinkat a fagyos napoktól

A macska mindig a talpára esik. Talán ismerős ez a mondás, és igaz, a „közösségi macskák”, más néven kóbor macskák vagy vadmacskák igen jól alkalmazkodtak a szabadban való élethez. Minden emberi beavatkozás nélkül képesek alkalmazkodni és túlélni a telet.  

A házi macskák azonban már egy jóval kényelmesebb életmódhoz vannak szoktatva, ennek ellenére velük is megesik, hogy időnként elkóborolnak, és csak viszontagságosan kerülnek elő. Kövesd tippjeinket a macskák téliesítésére, hogy biztonságba tudhasd kedvenced akkor is, ha az időjárás lehűl.

1/ Gondoskodj az alomról

Ideális esetben egy benti cicának mindig kell legyen egy biztonságos alma, ahol a kisebb-nagyobb dolgait elvégezheti. Bár a legtöbb cica szeret kisurranni, mégis jobb, ha van a lakáson belül van egy hely arra az esetre, ha nem akar kimenni a fagyos hidegbe. Az alom különösen fontos az idősebb, vagy beteg cicák számra, akik nehezebben mozognak.

2/ Legyen a cicádnak egy kinti menedéke

Ahány cica, annyiféle. Van, amelyik egész nap a lakás melegét akarja élvezni, megint mások szeretnek kedvükre jönni-menni. Az utóbbi esetben jó, ha gondoskodsz egy macska ajtóról, amin keresztül biztonsággal távozhat majd hazatérhet felfedező útjáról. Érdemes egy kinti, hőszigetelt pihenőt is kialakítani, ahol kényelmesen meghúzhatja magát a friss levegőn.

3/ Figyelj a macskád mancsaira

Bár a macskák szeretnek csavarogni, a mancsaik egyáltalán nem értékelik a téli fagyot, a sóval megszórt utakat, és a láthatatlan sebesüléseket okozó köveket és szilánkokat. Ha a cicád kívülről jön be, ellenőrizd le a mancsait! Óvatosan törölgesd le, távolítsd el a sómaradványokat, a fagyott jeget, vagy a körmei közé ragadt szennyeződéseket. Ha ezek nincsenek eltávolítva, igen fájdalmas pillanatai lehetnek.

4/ Tartsd melegen és szárazon

Ha a cicád csurom vizesen tér haza a sétakörútjáról, egy külön erre szánt törölközővel óvatosan dörzsöld át és szárítsd meg a bundáját. Legyen a dörgölőző kis kedvencnek egy saját meleg kuckója, ahol nem éri a huzat, és kényelmesen összetekeredve kedvére dorombolhat.

Egy melegséget sugárzó macskaágy különösen hasznos és fontos akkor, ha a cicád már idősebb és kevesebbet mozog, vagy például súlyproblémái vannak (sovány és könnyen kihűlhet).

5/ Ne engedd nyílt tűz közelébe

Legyen meleg a lakásban, gondoskodj egy kényelmes és meleg cicafekhelyről, de tartsd távol kedvenced a nyílt tűztől. Ha van nyílt tüzelésű kályhád, kandallód, kerítsd el, nehogy túl közel menjen hozzá a mozgékony macskád. Szintén ügyelj arra, hogy ne férjen égő gyertyák, mécsesek, gáztűzhelyek közelébe, mert könnyen balesetet okozhat. Egy szerencsétlen macska-akrobatikának súlyos következményei lehetnek, akár lakástüzet is okozhatnak. Ha tehát elmész otthonról, ügyelj arra, hogy minden nyílt lán el legyen oltva.

6/ Legyen a vizes tányér mindig tele

Rendszeresen ellenőrizd, hogy a cicád ivótálkájában mindig legyen friss víz. A kinti edények ellenőrzése különösen fontos, hiszen a fagyos napokon könnyen befagynak. Ha ezt látod, távolítsd el a jeget, töltsd fel friss vízzel a tányért, vagy tegyél olyan helyekre is extra vizet, ahol tudod, hogy kedvenced szeret hosszasan elidőzni.

Végül pedig akár milyen is a macskád temperamentuma, az idő lehűlésével valószínűleg egyre többet fog a lakásban tartózkodni. Ahhoz, hogy rendesen kimozogja magát, szerezz be jó sok benti macskajátékot, amikből óriási választék található akár az interneten is.

Szerző: Hadarik Rita

Ajánló