KezdőlapAgrárélményŐszi szabadtéri programok kisgyerekes családoknak – játékos tanulás a természetben

Őszi szabadtéri programok kisgyerekes családoknak – játékos tanulás a természetben

A tavasz és a nyár ideális évszakok a szabadtéri játékhoz és tanuláshoz. De csak azért, mert hidegebbre fordul az időjárás, és lehullottak a falevelek, nem azt jelenti, hogy minden tanulást az iskolapadok közé kellene szorítani. Az ősz valójában egy csodálatos időszak a szabadtéri programok és a játékos tanulás összekapcsolására. Cikkünkben most pár szórakoztató őszi szabadtéri programlehetőséget gyűjtöttünk össze, amik feledhetetlen élményt nyújtanak az egész családnak.

Őszi szabadtéri programok kisgyerekes családoknak

1/ Dolgozzatok egy közösségi kertben

Földünk klimatikus változásaival és védelmével párhuzamosan az utóbbi években gomba mód megszaporodtak a városi, illetve a közösségi kiskertek. A tavasszal elültetett és nyáron gondozott zöldségek és gyümölcsök őszre készen állnak a betakarításra. A közösségi kertek lehetővé teszik kicsiben a gyerekek számára a mezőgazdasági folyamatok megismerését, és szó szerint megtapasztalják a munka gyümölcsét. De ez még nem minden! A gyerekek azt is megtanulják, hogy a városi kertek hogyan szolgálják a közösséget. Menjetek el egy közeli kertbe, és vonjátok be a gyerekeket az őszi munkálatokba. Figyeld meg, hogy nem lesz tanulás szaga annak, amit így magába szívhat a gyermeked, és még az is megeshet, hogy a későbbiekben kevésbé lesz válogatós.

2/ Látogassatok meg egy gazdaságot

Ha azt látod, hogy gyermekedet teljesen elbűvöli az őszi betakarítás, menjetek egy lépéssel tovább! Már hazánkban is egyre több olyan gazdaság van, ahová az avatatlan szemek és kezek is betekintés nyerhetnek egy-egy élményprogram formájában. Menjetek el egy sajtkészítő manufaktúrába, látogassatok el egy farmra, ahol éppen a talajmunkát végzik a tavaszi munkálatok előkészületeihez.

A farmokon a gyerekek megismerkedhetnek a régiónkban jellegzetes növények betakarítási és feldolgozási folyamataival, amibe beleférhet akár még egy kalandos traktorozás is. A legtöbb farmról természetesen nem hiányoznak a haszonállatok sem, amiket órákon át lehet figyelni, simogatni és tanulmányozni.  

3/ Menjetek ki egy sütőtökföldre

Az október és a november kétségkívül legjellegzetesebb növénye a sütőtök. Az anyukák mindenféle ételbe belevarázsolják, hogy a gyerekek megszeressék, míg a lurkók a tökfaragásért rajonganak inkább. Kössétek össze a kellemest a hasznossal. Válasszatok ki egy olyan farmot, ahol a sütőtöké a főszerep és ha egy mód van rá, kérjetek bejárást. A tök ültetéséről, termesztéséről, betakarításáról és tárolásáról szerzett gyakorlati információk segítségével a gyerekek többet megtudnak erről az őszi finomságról. A játékos tanulás jutalma pedig legyen egy sütőtök, amit vagy elkészítetek vagy kifaragtok, de duplázhattok is.

A farmok és gazdaságok világának megismerése nem csak egy szimpla program. Számos olyan információt szívhatnak magukba a gyerekek egy-egy ilyen helyen, amikkel később az iskolapadban és a tankönyvekben is találkoznak majd. Amit pedig tapasztalati úton tanulnak meg, könnyebben és tartósabban épül be az ismerettárukba.

Ajánló