KezdőlapHazai ízekGasztroValóban folyékony arany a méz?

Valóban folyékony arany a méz?

A mézre asszociálva egészségügyi előnyök seregét tudjuk felsorolni. Váó! A méz sokoldalúsága megszámlálhatatlanul sok jóságot tud a mindennapokba csempészni. De vajon valóban egészséges a méz, vagy szimplán csak egy édes placebo ez is, amit hangzatosan dicsőíthetünk?

Ez a sűrű és zamatos folyékony édesítő stimulálja az ízlelőbimbókat, és olyan finomságokat köszönhetünk neki, mint a mézeskalács, a mézeskrémes vagy a mézes sült sonka.

Egy gond van vele, mégpedig, hogy tele van kalóriával. Finom-finom, és kellemes érzés, amikor lágyan bevonja télen a kaparó torkot, de tényleg hatásos?

A mézről számtalan kutatás bebizonyította, hogy mennyi áldásos hatása van a szervezetükre, nézzük a legáltalánosabbakat, amikről mindenképp tudnod kell. 

Vitamin-, és ásványianyag-forrás

Amíg az ókori társadalmakban a méz gyógyító erejét nagyra értékelték (folyékony arany), a mai modern kritikusok egy része kétségbe vonja jótékony hatását. Hogyan is lehetne valami egészséges, ami ennyire finom? A mézről elsőre senkinek sem az egészség jut eszébe.

Sokszor halljuk, hogy a cukor csak cukor, de a mézet nem lehet egy kaptafára venni a sima répacukorral. A mézben – a földrajzi eredete alapján – különféle vitaminok és ásványi anyagok is megtalálhatók.

A legtöbb mézfajtában jelenős mennyiségben van C-, B1-, B2-, B5-, B6-, K-vitaminok, a niacin (B3-Vitamin), pantoténsav (B5-Vitamin) és biotin (H-Vitamin).

Egyél egy kanál mézet, és megnyugszol! – szokás mondani. Van benne valami, hiszen a mézben lévő pantoténsavat stresszellenes vitaminnak is nevezik, mivel a mellékvesét támogatja, ami az úgynevezett stresszhormont, a kortizolt termeli.

Kiemelhető a méz káliumtartalma, de emellett kisebb mennyiségben kalciumot, magnéziumot és vasat is tartalmaz. Hőkezelés nélkül fogyasztva ez a sok értékes tápanyag természetes módon épül be a szervezetünkbe. Ha nem nagykanállal eszed, akkor garantáltan nem fogsz a méztől zsírpárnákat növeszteni.

A szépség elixírje

A méz előnyei nem állnak meg az ínyencségünk kielégítésében. Hihetetlen antiszeptikus, antioxidáns és tisztító tulajdonságainak köszönhetően értékes alkotóeleme egy sor szépségápolási terméknek és gyógyhatású készítménynek. Már évezredekkel ezelőtt használták vágások és sebek gyógyítására, a lábgomba kezelésére vagy akár a bőr ápolására. Ezeket a tulajdonságait a modern és holisztikus szemléletű gyártók is kiaknázzák szerencsére.

Elképesztő együttes hatás más élelmiszerekkel

A méz általános gyógyászati alkalmazása mellett elképesztő szinergikus előnyökkel jár, ha más élelmiszerekkel kombinálva fogyasztjuk. A népi gyógyászatból ismert „csodaszerek” napjainkban is kedveltek azok körében, akik a természetes gyógymódokat részesítik előnyben. Gondolj csak a fahéjas mézre, a propoliszos mézre, a mézes citromos vízre, a mézes tejre vagy a fekete retekkel kevert mézre.

A mézben rejlő potenciál folyamatos kutatások középpontjában áll napjainkban. Egyre több bizonyíték lát napvilágot például a méhpempő, a propolisz vagy a méhpollen hatalmas gyógyító képességeiről, amiket ezeknek az apró, de igen hasznos kis rovaroknak, a méheknek köszönhetünk.

Tudtad? 

A méz jellegzetes sárgás-barnás színét a benne lévő flavonoidoknak és antioxidánsoknak köszönheti. Minél sötétebb a színe, annál nagyobb az antioxidáns hatása. A sötétebb mézeket ezért érdemes hidegen fogyasztani.

A méz gyakorlatilag egy túltelített cukoroldat, ami egy idő után kikristályosodik. Ezt nevezzük ikrásodásnak. Ha ez történik, még nincs vége a történetnek. Állítsd vízfürdőbe, és újra folyékony lesz. Az ilyen mézet nyugodtan használd fel sütemények készítéséhez. 

Magyarországon leggyakrabban előforduló mézfajták: az akácméz, a hársméz, a napraforgóméz, a repceméz, a selymefűméz és a vegyes virágméz. Sütemények ízesítésére a legalkalmasabbak az akác, a napraforgó, a repce, a selyemfű és a vegyes. A hárs kissé kesernyés ízű, ami hő hatására csak erősödik.

Hadarik Rita

Ajánló