KezdőlapHazai ízekHázi májkrém – csirkéből, kacsából, nyúlból

Házi májkrém – csirkéből, kacsából, nyúlból

A májfogyasztással kapcsolatosan teljesen ellentétes álláspontok léteznek. Egyesek szerint – mivel a máj a méregtelenítés szerve – nem előnyös a fogyasztása. De mi a helyzet akkor a régi hagyományos magyar ételekkel? A májashurkával, a májkrémmel vagy a pástétomokkal? A régi időkben az állatok minden ehető részét feldolgozták és megették, még sem merült fel soha ez a kérdés.

Igaz, hogy a szennyezettebb területeken felnevelt állatok mája jóval terheltebb, és minél öregebbek, annál telítettebbek például nehézfémekkel.

Éppen ezért javasoljuk, hogy ha májas ételt készítesz, vásárolj olyan helyen, ahol ellenőrzött hazai kis-, vagy őstermelőtől szerzik be ezt az egyébként értékes tápanyagforrást. 

A máj kiváló vasforrás, gazdag cinkben, mangánban, szelénben, rézben, A-, és D-vitaminokban. A D-vitamin pótlására például a máj a legalkalmasabb, amire – főként a sötét téli napokon – nagy szüksége van a szervezetünknek.

Receptünkben most egy olyan házi májkrém elkészítését mutatjuk be, amit készíthetsz fiatal csirke-, pulyka-, nyúl-, vagy akár borjúmájból is.

Hozzávalók:

1 fej (45 g) vöröshagyma

2 ek kacsazsír

350 g friss máj

100 g puha (áztatott) aszalt szilva

4 ek száraz fehérbor

1 mk só

5 szem bors

150 ml teljes tejszín

+ kacsazsír és chili pehely

A máj kesernyés ízét aszalványokkal tompítani lehet. Ehhez a recepthez áztass be 100 gramm aszalt szilvát, amit sütés előtt vágj kisebb darabokra. 

A hagymát aprítsd fel, és dinszteld meg a kacsazsíron.

Erre szedd rá a megmosott, kierezett, kisebb darabokra vágott májat és a szilvát.

Sózd és borsozd, és addig párold, amíg minden vér kisül belőle és a kieresztett nedvességet elpárologja.

Ez után add hozzá a bort, és forrald ki.

Legvégül öntsd hozzá a tejszínt, de ezzel már épphogy csak 1 percet főzd alacsonyabb hőfokon.

Húzd le a tűzhelyről, várd meg, amíg langyosra hűl, majd turmixold le.

A májkrémet kanalad egy tiszta zárható tetejű üvegbe vagy dobozba, tejére locsolj olvasztott kacsazsírt, és szórd meg chili pehellyel.

Szerző: Hadarik Rita

Ajánló