KezdőlapGasztronómiaBogyós Kincseink 1.

Bogyós Kincseink 1.

Kis hazánk, rengeteg természeti kincset rejt magában! Egyik ilyen jelentőségteljes kincsünk a finom, egészséges bogyós gyümölcsök garmadája, melyek megteremnek úton-útfélen és a vidéki túrák, séták velejárói. Sokszor találkozhatunk parkokban, utak mellett is velük. Ma ezekről az őszi-téli bogyósokról lesz szó, cikkünkben.

Akkor a legfinomabbak, ha már kicsit megcsípte a fagy és a dér őket. Ekkor kell elindulni, szedni is. Nagyanyáink számos felhasználási módját ismerték még ezeknek a vitaminokban gazdag gyümölcsöknek, mi már alig. Sajnos egyre kevésbé ismerjük, mi az ehető és mi nem, így inkább a bokron maradnak kihasználatlanul a finomságok.

Pedig kiváló természetes vitaminpótlásra az ismert csipkebogyó, a fanyar kökény, a boróka, a galagonya, a som, a berkenye, a homoktövis vagy a már leérett bodza is. Róluk lesz ma szó. Legtöbbjükből szörp vagy lekvár készül, de számos egyéb felhasználási módjuk is van.

fotó: pixabay.com

Csipkebogyó

Az első bogyós növényünk a csipkebogyó, melyet nagyrészt azért mindenki megismer útja során. A csipkebogyó termése akkor a legfinomabb, ha már az első fagyok megérkeztek. Hazánk őshonos vadrózsafajtájának termése tulajdonképpen, a húsos, vörös vagy narancssárga, hosszúkás alakú csipkebogyó. Rengeteg C-vitamin található benne, de más vitaminokat is tartalmaz. Jótékony hatásai: érfal-erősítő, enyhe vízhajtó hatású, immunerősítésre is kiváló. Megfázás ellen, de a hólyag és a vese optimális működéséhez is nagyszerű rendszeres fogyasztása.

Mi készülhet belőle?

Szárítva és főzve is felhasználható, eltehető. Teának, szörpnek, lekvárnak, de bornak, likőrnek is finom. Nagyanyáink még levesbe és mártás alapanyagaként is használták.

fotó: pixabay.com

Galagonya

Bükk-vidéken a legelterjedtebb a vörös színű terméssel büszkélkedhető galagonya. Ha máshonnan nem is, de Weöres Sándor azonos című verse alapján ismerhetjük.

Hatását a szív és vérnyomás problémákkal küszködők értékelhetik leginkább. Jótékony a túlterhelt, stresszes szívre. Serkentőleg hat a szívizom vérellátására. Értágító, vérnyomáscsökkentő hatású, de a vérkeringési problémák enyhítésében is segít, illetve az érelmeszesedés kialakulását is megelőzhetjük vele.

Mit készítsünk belőle?

Ami az érdekesség, hogy nem csak a bogyója, hanem a virága, levele is fogyasztható bátran. Utóbbit teának, nyersen salátába téve szokták felhasználni. A virágát borokhoz, likőrökhöz, a termését pedig lekvárnak, szörpnek, zselének és szintén teaként hasznosítják.

fotó: pixabay.com

Fekete Bodza

A Kárpát-medencében őshonos növény neve szintén ismerősen csenghet sokaknak. Számos kertben megtalálható és az utak mentén is gyakori. Sokoldalúan felhasználható növény. Virágzáskor isteni illata van. Ismeretes köhögés-, valamint lázcsillapító és izzasztó hatásáról. Torokgyulladásra, rekedtségre, fülfájás gyógyítására is alkalmas. Vízhajtásra is használják.

Mi készülhet belőle?

Virágából mennyei szörp és limonádé készíthető, de palacsintatésztába mártva desszert is az asztalra kerülhet belőle. Sötét színű bogyójából pedig lekvár, szörp, bor, pálinka, gyümölcszselé.

Írta: Mayerné Répási Adrienn

Ajánló