KezdőlapAgrárvilágKertMikor komposztáljunk?

Mikor komposztáljunk?

Azt már bizonyára mindenki tudja, hogy a kert komposztálása nagyszerű módja a talaj utántöltésének. De vajon mikor ideálisabb a komposztálás?

Komposztálás – tavasszal vagy ősszel?

A növények a fejlődésük során felélik a szerves anyagokat és a tápanyagokat a talajból. Ezeket a fontos elemeket minden évben helyettesíteni kell, hogy a növényeink továbbra is szépen nőjenek. De van egy kérdés: Tavasszal vagy ősszel kell a komposztot elszórni a kertben? Igazából, mindkét módon meg lehet tenni, a körülményektől függően. Nézzük, hogy miért lehet ősszel is és tavasszal is elszórni a komposztot?

Őszi komposztálás

Tételezzük fel, hogy tavasszal és egész nyáron komposztáltunk, így most nagy mennyiségű komposzt gyűlt össze, amit fel szeretnénk használni. Ha nagy mennyiségű komposztot akarunk szétszórni, az ősz a legmegfelelőbb időszak erre. Az első kemény fagy után bármikor szétszórhatjuk, de vigyázzunk, hogy a föld ne legyen megfagyva.

Az az ideális, ha belekeverjük a komposztot a földbe kézzel, vagy géppel, ha nagyobb mennyiségről van szó. Ha ez túl nagy munkának tűnik, akkor csak terítsük szét a komposztot a talaj felszínén. Ezzel az egyszerűbb módszerrel azonban a tápanyagok egy része elveszhet. Ennek ellenére a talajunk jóval gazdagabb lesz a komposztálás után.

Ha van olyan szerves anyagunk, amely csak részben bomlott le, akkor mindenképp ősszel kell a talajhoz adni, és nem tavasszal. Így elég ideje lesz lebomlani, mielőtt elkezdődne a tavaszi szezon.

fotó: pxhere.com

Tavaszi komposztálás

Másrészről, lehet, hogy olyan komposztunk van, ami frissen ért össze a tavasz beköszöntével. Várnunk kellene őszig, hogy elszórjuk a kertben? Természetesen nem! Ha a komposzt megfelelően lebomlott, szórjuk szét a kertben egy hónappal a veteményezés előtt. Ha lehet, akkor ne csak szórjuk szét a föld tetején.

Egyes kertészek vonakodnak attól, hogy a vetés előtt adják a talajhoz a komposztot. Attól tartanak, hogy a komposzt elveszi a nitrogént a talajból a lebomlása során, ez nitrogénelégtelenséghez vezet, ami károsítja a növények fejlődését. Ez igazából nem jelent gondot, ha a komposzt teljesen vagy szinte teljesen lebomlott, mert attól a perctől kezdve minden féle lebomlás fokozatos lesz, és nem fogja jelentősen befolyásolni a talaj nitrogén szintjét.

szeretemamezogazdasagot.hu / edenkert.hu

Ajánló