KezdőlapDIY ötletekKészíts otthonodban Pot-Pourrit

Készíts otthonodban Pot-Pourrit

Pot-Pourri szó francia eredetű. Érdekes, mert korhadó fazekat jelent, ami nem igazán a finom illatozásáról ismert. Még a XVII. század elején jött szokásba Franciaországban a Pot-Pourri készítése, kihelyezése. Most újra reneszánszát éli, főleg a téli hónapokban.

A Pot-Pourri nevével ellentétben, egy illat csomagocskát jelent, melyet lakásunk különböző pontjain helyezünk el, az illatélményért. Ezek a kis csomagok kellemes illattal ruházzák fel az otthonunk, otthonosság érzetét keltik és még rájuk nézni is jó. Fűszernövények kerülhetnek bele, száraz virágszirmok, illetve bármi, ami erős és mégis kellemes illatot áraszt, mint mondjuk a narancs, szárított formában.

Otthon, te is készíthetsz saját aromás zsákot, tasakot, de akár egy szép edénybe is teheted a válogatott száraz hozzávalókat. Apropó, korábban nem szárított formában használták az alapanyagokat, hanem azonnal, frissiben és sóval tartósították azokat. Rétegezték, mindig újabb és újabb rétegekkel, illatokkal gazdagították a tálkát. Persze, ez egy idő után a tartósítás ellenére is megromlott és nem lehetett szép látvány sem. Gondolj csak a vágott virágos edényre, ha benne felejted jó ideig a növényt…

Milyen alapanyagokat használhatsz a saját Pot-Pourridhoz?

Bármilyen száraz fűszernövényt, virágszirmot beletehetsz a keverékedbe, de kerülhet még hozzá szárított gyümölcs is.

Fahéjat, szegfűszeget, szegfűborsot, levendulát, kamillát, rózsát, kakukkfüvet, ánizst, rozmaringot, bazsalikomot, babért, mirtuszt, borsmentát, izsópot, citromfüvet, mentát, rózsagyökeret, szagos mügét, citromkórót, bojtorjánt, gilisztaűző varádicsot, meggylevelet, csombor mentát, fekete és fehér ürmöt, körömvirágszirmot, fenyőtűt, angyalgyökeret, íriszgyökeret, fehérjázmin virágot, muskátli levelet, szegűt, ápolkalevelet, szarkalábat, százszorszépet, szárított alma, narancs és citromhéjat, cédrus faforgácsot, kasszia kérget, kardamom darabot, gyömbért, ciprusfa faforgácsot, édesköményt, tömjént, borókabogyó faforgácsot, vanília rudat, sáfrányt, kerti rezeda levelei, és virágait, csipkebogyót, tobozt…

Szóval csak a képzelet szab határt a színes, illatos keverék, milyen is lesz általad. Nézz körül a kertedben, a kamrapolcodon, mit tudnál felhasználni saját illatod elkészítéséhez.

A növényeket száraz állapotban használd vagy szárítsd ki pár nap alatt felakasztva egy sötétebb, száraz helyen, esetleg a sütőben, lassú, alacsony hőmérsékleten. Figyelj a színekre, a változatos növényi alapanyagokra, formákra is. Mutatós legyen a csomagocska, ne csak illatos. Egy gyönyörű zsákban, szép masnival átkötve, vagy tálkában elhelyezve más érzékeidet is kényeztetheted, nem csak a szaglásod.

Van, aki a szárított keverékre még illatanyagot, egyfajta illateszenciát, illóolajat is csepegtet pluszban, ha azt szeretné, erősebb legyen. A lényeg, hogy az illata kellemes legyen számodra, nem túl erős és mégis érezhető. Kellemes érzés, ha belépsz az otthonodba és egy ismerős, megnyugtató illat fogad.

Mayerné Répási Adrienn

Ajánló