KezdőlapAgrárvilág5 ok, hogy ne feledkezzünk meg a madarak etetéséről télen!

5 ok, hogy ne feledkezzünk meg a madarak etetéséről télen!

Már a legkisebbek is tudják, hogy a gólya a hideg idő beállta előtt Afrikába repül otthagyva terebélyes fészkét a lámpadúcokon. Tavaszi visszatérésük pedig a jó idő beköszöntét jelenti, amire mindannyian olyan nagyon várunk. Számos madárfaj költözik el télen, de sokan maradnak. Sőt, egyes tőlünk északabban honos fajoknak a Kárpát-medence nyújtja a zord idő átvészelésének a lehetőségét. Ezért ilyen gazdag hazánk téli madárállománya

Bár Magyarország környezeti adottsága gazdag, így a madarak maguktól is átvészelik a telet, emberi gondoskodással jóval könnyebb és változatosabb. A madarak etetése nem csak élvezetes, de hálás feladat is. Íme 5 ok, hogy ne feledkezzünk meg a madarak etetéséről télen sem.

  1. A természetes táplálékforrások kimerültek

A tél nehéz időszak a madarak számára. A természet asztala jóval kevesebb élelmet kínál számukra, ami marad, azt pedig gyakran ehetetlenné teszi a sok csapadék, vagy messze fújja a szél a természetes élőhelyüktől. Az élelemszerzést ráadásul megnehezíti az is, hogy a nappalok rövidebbek, így kevesebb idejük marad a táplálék megkeresésére.

  1.  A téli etetés segít felkészülni a tavaszi párzásra

Tudtad, hogy ha a madarak télen bőségesen hozzájutnak a táplálékhoz, sikeresebb lesz a tavaszi párzási időszak? A tojásrakás korábban megkezdődik és a fiókák is egészségesebb testsúllyal születnek, ami növeli a túlélési esélyeiket. Szeretnél az év napos oldalán vidám madárfüttyre ébredni? Gondoskodj télen az etetésükről, és vidámságot visznek tavasszal a te életedbe is.

  • Változatos étrendre és extra kalóriákra éhesek

Míg nyáron a kert végében vagy a városi parkokban hemzsegnek a rovarok, roskadoznak a fák a gyümölcsöktől és a földeken bőségesen megtalálhatók a különféle magok, addig a tél sivár és kopár a madarak számára. Azok a madarak, akik nem vándorolnak el és maradnak, több hónapon át nem jutnak hozzá ehhez a változatos és természetes asztalhoz. Mi emberek sokat tehetünk akár egy alma vagy egy marék mag kihelyezésével is ezeknek a csodás teremtményeknek a túléléséhez. 

  • A ragadozók is rendkívül éhesek

Amikor tollas barátainknak nehezebb megtalálni az ételt, a ragadozók is zsákmányra vadásznak. Rengeteget segíthetünk a madaraknak azzal, ha védett helyekre helyezünk ki madáretetőket, így biztonságban tudnak táplálkozni elrejtőzve a ragadozók elől.

  • A téli fagyban a természetes vízlelők befagynak

A víz ugyan olyan fontos a madaraknak, mint az étel. A leghidegebb téli napokon szinte lehetetlen számukra megtalálni a folyó ivóvizet. Tegyél ki egy vízzel teli tálkát a kerti madáretető mellé, vagy az erkély egy szélcsendes szegletébe, és figyelj arra, hogy naponta akár többször is cseréld, hiszen az is könnyen befagy.

Mikor és miért etessük a madarakat?

A madáretetést az első fagyok beálltával, általában november közepétől vagy végétől el lehet kezdeni.

A madáretetés azonban egy nagyon felelősségteljes feladat. Ha egyszer elkezded, érdemes rá úgy tekinteni, mint egy háziállatra, akiről nap, mint nap gondoskodni kell. A madarak gyorsan megtalálják a táplálékforrásokat és folyamatosan visszatérnek a tápláléklelő helyekre. A gyakran alig pár grammos kismadarak, ha üres etetőket találnak, éppen csak túlvészelik a fagyos éjszakát, és élelem nélkül pár óra alatt elpusztulnak. 

Mivel etessük a madarakat?

A meleg napokon a madarak igen változatosan esznek. Étlapjukon a magok mellett megtalálhatók a gyümölcsök és a rovarok és giliszták is. Télen ugyan ezekre a táplálékforrásokra van szükségük a hideg napok biztonságos átvészeléséhez. Napraforgómagot, kölest, vagy magkeveréket bármelyik állatkereskedésben tudsz vásárolni, gyümölcsként pedig a legideálisabb az alma. Valószínűleg nem fogod élő rovarok után felforgatni a várost, de a zsiradékot egyszerűbb formában is kiteheted az etetőkbe. A kismadarak nagyon szeretik a vajat vagy a szalonnát. Ha az utóbbit választod, ügyel arra, hogy a kiakasztott zsíros szalonnabőr ne legyen sózott és füstölt.

Kedvet kaptál a madáretetéshez? Nézd meg ezt a videót, amiben egy roppant egyszerűen elkészíthető pet-palackos megoldást mutatnak be. A magok mellé nyugodtan helyezz bele pár szelet almát is.

Szerző: Hadarik Rita

Ajánló