KezdőlapAgrárvilágÁllatRéti fülesbaglyok a Kőrös-Maros Nemzeti Parkban

Réti fülesbaglyok a Kőrös-Maros Nemzeti Parkban

Idén is szép számban telelnek réti fülesbaglyok a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. A legnépesebb állományokat a Kis-Sárréten, valamint Cserebökény részterületen regisztráltuk.

A réti fülesbagoly a Körös-Maros Nemzeti Parkban alkalmi fészkelőnek számít, rendszerint csupán néhány pár költ egy-egy tájegységben. Inváziós években azonban nagy számban is költhetnek, 2014-ben például Cserebökény térségében 70 pár költött, míg más években csak egy-kettő. Télen a réti fülesbaglyok száma megsokszorozódik a Dél-Alföldön, köszönhetően az ideérkező, telelő példányoknak.

Jelenleg a legnépesebb állomány Cserebökény térségében található, ahol négy helyszínen összesen 36-38 réti fülesbagoly tartózkodik.  Első példányaik már októberben megérkeztek, számuk november közepéig növekedett, azóta stagnál. Az alkonyati órákban szorgalmasan vadásznak, nappal pedig leginkább a magas füves, zsombékos területeken pihennek.

A kardoskúti Fehér-tó térségében is vannak telelő réti fülesbaglyok, de lényegesen kisebb számban, mint Cserebökényben. Októberben három, novemberben kettő, decemberen pedig csupán egy megfigyelést regisztráltunk.

A Kis-Sárréten a réti fülesbaglyok száma mostanra elérte a 35-öt. Két jelentős telelőhelyük van Mezőgyán és Geszt határában, zsombékos, sásos területeken. Idén két pár költött, Mezőgyán határában.

A Kígyósi-pusztán december elejéig mindössze néhány alkalmi megfigyelés volt, rendszeres éjszakázóhelyekre még nem sikerült rábukkanni. Néhány telelő réti fülesbagollyal szinte minden évben találkozhatunk ezen a részterületen, az inváziós években pedig népes csapatok is vannak. Mivel a réti fülesbaglyok kedvelt telelőhelyei a vizes, zsombékos területek, így a Kígyósi-pusztán belül elsősorban a Nagy-Gyöpöt illetve a Kétegyháza melletti Kakucs-pusztát választják.

A Makói tájegységben a korábbi évekhez hasonló létszámban telelnek réti fülesbaglyok. Elsősorban a Csanádi pusztákat választják, azon belül is előnyben részesítik az Igazgatóság kezelésében élő szürkemarha gulya által legelt területeket.

szeretemamezogazdasagot.hu / Kőrös-Maros Nemzeti Park

Ajánló