KezdőlapAgrárvilágKertFejfájás ellen is hatásos a rozmaring

Fejfájás ellen is hatásos a rozmaring

A rozmaring egy olyan fűszernövény, amely nemcsak a konyha polcára való. Készíthetünk belőle illatosítót (melyet betehetünk a fiókba), de hajöblítőt is.

A rozmaring (Rosmarinus officinalis)

rozmaringolaj kellemes fenyőillatot kölcsönöz a szappanoknak, krémeknek, géleknek és parfümöknek. Sűrű, bokros növény, gyökere elágazó, levelei pedig tűszerűek és rendkívül kellemes illatúak. A rozmaring félig télálló növény, gyakran előfordul, hogy az azévben ültetett palánta télen kifagy, de az egyre melegedő klímánkban és egy kis téli védelemmel (takarjuk be a növény tövét) ma már sikeresen termeszthető hazánkban is a rozmaring, sőt óriási bokorrá is tud fejlődni a kertünkben.

A rozmaring gondozásáról bővebben itt>>

Mikor szedhetjük a rozmaring hajtásait?

A növény leveleit folyamatosan szedhetjük, amíg a rozmaring növekszik. Húzzuk le a „tűket” a szárról, majd aprítsuk fel, mielőtt felhasználjuk. A rozmaring könnyen szárítható és fagyasztható. Fagyasszunk le egész ágakat, és amikor szükség van néhány levélre, húzzuk végig két ujjunkat az ágon, ezáltal leszakítva a szükséges mennyiségű levelet.

Rozmaring tea fejfájásra

Migrén kezelésére vagy annak megelőzésére  kortyoljunk el egy csészényi rozmaring teát. Egy kávéskanálnyi szárított vagy friss rozmaringhoz adjunk 2,5 dl forró vizet (nem kell együtt főzni), takarjuk le, majd 15 perc múlva szűrjük le. Ne feledjük, hogy a gyógyteák készítéséhez ne használjunk fém eszközöket. Naponta fogyaszthatjuk, de hosszútávon rendszeres használata nem javasolt, ahogy várandós és szoptatós anyukáknak sem ajánlott.

Rozmaring tea korpás hajra

A rozmaring hatóanyagai erősítik a hajat is. Ha az előzőnél erősebb rozmaring teát főzünk, és azzal öblítjük le a hajunkat hajmosás után, majd hagyjuk hatni 20-30 percig, azzal a korpának is búcsút mondhatunk.

Tipp: Rozmaringos sampon recept

Frissítő rozmaringos fürdő

A rozmaring élénkít, fájdalomcsillapító és izomlazító hatású is, érdemes egy fárasztó nap után rozmaringos fürdőt vennünk.

Kézfertőtlenítő gél hozzávalója is lehet. Recept itt

Apró érdekességek

  • Az ókori Görögországban a diákok rozmaringfűzért viseltek a hajukban, mikor vizsgára készültek, mert úgy gondolták, hogy a rozmaring serkenti a memóriájukat.
  • A középkorban a férfiak és nők rozmaringágat helyeztek a párnájuk alá, hogy elriassza a démonokat, illetve a rossz álmokat.

edenkert.hu

Ajánló