KezdőlapDIY ötletek5 dolog, amire nem is gondoltál volna, mire jó a fenyőfa

5 dolog, amire nem is gondoltál volna, mire jó a fenyőfa

A gyönyörűen feldíszített karácsonyfa nélkül mit sem ér az egész ünnep, hozzátartozik a meghitt eseményhez. De a fenyőfa nem csak díszítő jelleggel bír karácsonykor, hanem számos más dologra is használatos. Persze tekintsünk el a kézzelfogható tüzelőtől vagy dekorációs céltól és az élőlények életterétől is.

  1. Fantasztikus gyógyereje van

A lucfenyő például tavasszal sok gyógyhatású új hajtást hoz, mely rengeteg dologra gyógyhatású, de nem csak a lucfenyő tűlevele, gyantája egészségvédő. A legtöbb fenyőfa gyantája természetes medicina. Mindkettő, a gyanta és a hajtás, a tűlevél köptető, nyákoldó hatásáról ismert, de kiváló gyulladáscsökkentő szernek is, illetve élénkítő, energizáló hatása is van jócskán. Megfázásra, köhögős, hurutos tünetekre az egyik legjobb természetes orvosságunk. Reumára, izomfájdalmakra és ízületi gyulladásra is használható. Teának, méznek, szirupnak, illóolajnak, krémbe keverve is használatos.

  • Füstölésre, pácoláshoz

Feketeerdei sonka nagy kedvencünk lehet, amit kifejezetten fenyővel füstölnek például. Azért az otthoni kolbászt, szalonnát ne fenyővel füstöljük, mert a gyantája megnehezíti a munkát és nem a megszokott ízt fogjuk kapni, mert elég jellegzetes füstöt kapunk.

  • A fenyőkérge talajtakarásra

Afenyőkérge remek talajtakaró, mulcs, víztartó képessége miatt. A gyomok elnyomására, 5-8 cm rétegben elterítve érdemes használni az udvar, kert azon részeiben, ahol nem szeretnénk füvesíteni. Nehezen bomlik, így évente-két évente elég cserélni. Téli viszonylatban jól védi a talaj menti fagyokra érzékeny növények gyökerét, szárát, takarva. Nyáron nem kell annyit locsolni, mivel a vizet nem engedi elpárologni, viszont a gazak nehezebben hajtanak ki a fény hiánya miatt. De lebomolva értékes tápanyagforrás is lehet a növények számára.

  • Faipari termék készülhet belőle

A fenyőt a faipar is előszeretettel használja pozdorja készítésre puhafa jellege miatt, de különböző bútorok készítéséhez is. Minőségi, különleges bútorokat, használati tárgyakat lehet belőle készíteni. Egy fenyőből készült, különösen szép erezett óra, vagy ágytámla az egész lakás ékessége lehet.

  • Papírgyártásban is felhasználják a fenyőt

A legfontosabb kiinduló anyaga a fa a papír gyártásának. Különböző papírárukat is készítenek fenyőből, noha nem az a papírgyártás fő eleme. Egyes fenyőféléket, mint a lucfenyő, jegenyefenyő, erdei fenyő, előszeretettel használnak mégis erre a célra. A papírból aztán csomagolópapír, papírtáska lesz vagy könyv lapjaként éled újra.

Csatlakozz facebook oldalunkhoz még több érdekes tartalomért!

Mayerné Répási Adrienn

Ajánló