KezdőlapAgrárvilágÁllatSzilveszteri durrogtatás és az állatok

Szilveszteri durrogtatás és az állatok

Hamarosan itt az év azon szakasza, amikor egymást érik a szilveszteri bulik, hangoskodások, petárdák és tűzijátékok. Nekünk, embereknek az év legvidámabb, leghangosabb időszaka, az év méltó lezárása, de sajnos nem mindenki érez ezzel kapcsolatban pozitívan! A felelős gazdák, háziállattartók, legtöbb vadállat és háziállat számára rettegéssel teli, félelmetes napok következnek.

A hangos tűzijátékok, a különböző petárda hangok, a dudák, durrogtatások, az éles, ismétlődő hanghatások az állatok érzékeny hallása miatt felérnek egy kínzással. Ekkor tűnik el a háziállatok, legfőképpen a kutyák legnagyobb hányada is az évben. Több ezer kutyus megy világgá szilveszter éjszakáján, ami elképesztő szám!

Szegény kedvenceink félelemtől remegve próbálnak minél messzebb jutni a hangos dolgoktól, így akár 30-40-50 km-t is szaladnak, messzire az otthonuktól, az imádott gazdájuktól, csak hogy megszabaduljanak. Hogy aztán a legtöbb esetben haza már sosem találjanak. Gyakran az autókerekek alatt végzik be rövid életük vagy az erdőkben kóborolva, esetleg menhelyeken.

Épp ezért a felelős állattartók rettegve várják az év utolsó pár napját, hiszen nem lehetnek elég óvatosak. Egy nem túl gyorsan becsukott ajtó, az asztal alatt remegő, szűkölő kutya, egy nem elég erősen megkötött póráz, az egymást taposó, félő szarvasmarhák nagyon ijesztőek. Némelyik kis kedvencüknek akár örökre búcsút is mondhatunk, mert félelmében, a rettegéstől meghal. A nagyobb testű állatokról ne is beszéljünk, hiszen a szarvasmarha, a birka, a kecske, a ló is nagy riadalommal fogadhatja a petárdahangokat, főként, ha nincs hozzászokva semmilyen hirtelen zajhatáshoz.

Bár az idei év kicsi változásokat hozott. Most nem lesz megengedett az éjféli tűzijáték, a tömegrendezvények, viszont semmi sem akadályozza meg az embereket az otthonunkban, a saját udvarukban történő hangoskodástól, petárdázástól. Így biztosak vagyunk abban, hogy idén is lehet bőven számítani félelmükben elszelelő háziállatokra!

Így arra kérünk minden gazdit, gondoskodjon háziállatairól, legyen velük, amennyit csak tud-e napon, hogy oldja a félelmeiket. Vigye őket fedett, zárható épületbe, ahová megfelelően el lehet zárni őket a hanghatásoktól, hogy ne tudjanak világgá menni. Esetleg az állatorvostól kérhető nyugtató tabletta is, arra az esetre, ha sehogy sem tudnánk megnyugtatni kis kedvencünk vagy a rettegő háziállataink!

Sok helyen helyileg betiltották már a petárdázást, tűzijátékot, hiszen a madaraknak is hatalmas ijedséget okoz és a nagyvadaknak, más is vadállatoknak is.

Vigyázzunk rájuk mindenképp! Ellenőrizzük le hogylétüket, hogy megfelelően be vannak-e zárva! Vegyük magunkhoz őket, hogy kevésbé féljenek! Ne legyen az év első napján annyi kóbor eb és háziállat!

Csatlakozz facebook oldalunkhoz még több érdekes tartalomért!

Ajánló