KezdőlapHazai ízekGasztroSzilveszterre malacsült!

Szilveszterre malacsült!

Minden kultúrának megvannak a maga szerencsehozó élelmiszerei, az ezekből készült, hagyományos ételei. Mi, magyarok legtöbben sertéshús fogyasztásával várjuk az újévet, melynek hagyománya több babonára is visszavezethető. Szerezze be az alapanyagokat hazai termelőktől, s készítse el otthona biztonságában az ínycsiklandó fogást!

Szilveszterkor számos családi asztalon található meg a sertéshús, melynek több oka is van; egyes magyarázatok szerint azért a malac vált az évforduló állatává, mert orrával előre túr, a jövőbe mutat, és közben kifordítja a szerencsét a földből, míg más feltételezések szerint maga a jóléttől kövér, zsíros malac hozza el a szerencsés új évet, és vannak, akik az állatot a fejlődés szimbólumának tartják.
A HAGYOMÁNYOK SZERINT AZ ÚJÉVI SZOKÁSOKNAK NAGY JELENTŐSÉGÜK VAN, HISZEN A KÖVETKEZŐ ÉVI MUNKÁT, A TERMÉST IS BEFOLYÁSOLHATJÁK, EGYES ÚJÉVI CSELEKEDETEK HATÁSSAL LEHETNEK AKÁR AZ EGÉSZ ÉVRE IS, ÍGY A SZILVESZTERI ÉTELEK JELENTŐS HAGYOMÁNYOKKAL BÍRNAK HAZÁNKBAN.Az év első napján lencselevest ajánlott fogyasztani, mert akkor az újesztendő minden napján hasas lesz a pénztárcánk és sosem ürül ki.AZ ÚJÉVI VACSORA KORÁBBAN EMLÍTETT SZERENCSESZIMBÓLUMA PEDIG A ROPOGÓS PIROSRA SÜLT MALAC, NÉGYLEVELŰ LÓHERÉVEL A SZÁJÁBAN, ÁM SOKAK SZERINT A SZERENCSÉT CSAK A KÖRÖM, A CSÜLÖK, A FÜL ÉS FAROK HOZHATJA EL.

Számos családban a szilveszteri menü alapvető része a virsli is, amelyet több változatban kínálnak a vendégeknek: főzve, sütve, salátáként.

SZERINTÜNK AZ EGYIK LEGJOBB ÉS LEGEGYSZERŰBB FOGÁS, HA LEVELES TÉSZTACSÍKOKBA TEKERJÜK BELE A VIRSLIT EGY KEVÉS KETCHUPPAL, MAJONÉZZEL VAGY MUSTÁRRAL, ÉS KISÜTJÜK.

Generációkon át a szilveszteri vacsora része volt és számos háztartásban, napjainkban is elképzelhetetlen az újév egy óriási fazék kocsonya nélkül, amely ízletes vacsora szilveszterkor, és laktató reggeli elsejére.

A ZSELÉSRE FŐZÖTT HÚSLEVEST EGYES HELYEKEN KIZÁRÓLAG HÚSSAL, MÁSHOL ZÖLDSÉGGEL EGYÜTT CSINÁLJÁK, DE AZ ELMARADHATATLAN HOZZÁVALÓK KÖZT OTT VAN A SERTÉSKÖRÖM- ÉS FAROK, VALAMINT A FÜL, A BŐRKE ÉS A COMB IS.

Sok helyen szokás hurkát és kolbászt fogyasztani szilveszter éjjel, hiszen a néphagyomány szerint a disznótoros gondoskodik arról, hogy a ház lakói a következő évben ne szenvedjenek hiányt semmiben.

Szilveszteri malacsült

Hozzávalók:

  • 3.5 kg süldő malac
  • 20 dkg disznózsír
  • bors ízlés szerint
  • 30 gerezd fokhagyma
  • 3 nagy db vöröshagyma
  • majoranna ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • 3 dl világos sör

Elkészítés:
Mosdassa meg a malacot! Tűzdelje meg jól fokhagyma gerezdekkel, majd dörzsölje be a belsejét sóval, borssal, majoránnával! Fektesse bőrével felfelé a tepsibe, majd kenje meg olvasztott zsírral, rakjon mellé fokhagymát és vöröshagymát! Csavarja be a fülét, a farkát és a lábait alufóliával, majd helyezz a sütőbe! Fél óra múlva kenegesse meg sörrel, és öntözze a saját levével, majd süsse ropogós pirosra!

Ügyeljen rá, hogy megbízható helyen szerezze be valóban a friss és jó minőségű malacot, melynek a bőre alatt legalább másfél centiméternyi szalonnás réteg van. Semmi esetre se fagyassza le a húst, ugyanis felengedés után a bőrt már semmilyen praktikával nem lehet roppanóssá varázsolni!A pácolástól jobb ízű lesz a hús, és lerövidül a sütési idő, de alapszabály, hogy a fiatal malacot nem szabad túlfűszerezni! Tálalás előtt pihentesse a sültet kb. 15 percig, így omlósabb lesz!

szeretemamezogazdasagot.hu / origo.hu

Ajánló