KezdőlapAgrárvilágÁllatMegvan az év magyarországi hala

Megvan az év magyarországi hala

Az év hala 2021-ben a jászkeszeg. 

A Magyar Haltani Társaság honlapján rendezett közönségszavazásra december 31-én délig 7683 szavazat érkezett be, ezek alapján alakult ki a végeredmény.

A fürge cselle és az angolna is az esélyesek között volt

A három jelölt közül az ősi vonásokat viselő és napjainkra erősen megfogyatkozott angolna a szavazatok 20 százalékával lett a harmadik. Második a főként hegy- és dombvidéki patakjainkban élő, mindössze 8-10 centit elérő fürge cselle.

ERRE A VISZONYLAG RITKA ÉS VÉDETT HALUNKRA A SZAVAZÓK 31 SZÁZALÉKA VOKSOLT.

Az élen, 49 százalékos többséggel, a közepes és nagyobb folyóink alföldi szakaszait kedvelő jászkeszeg (Leuciscus idus)  végzett.

A VILÁGOS PIKKELYEI MIATT HERMAN OTTÓ ÁLTAL MÉG ÓNOS JÁSZNAK NEVEZETT JÁSZKESZEG EZÜSTÖS SZÍNŰ PONTYFÉLÉNK.

Az alsó úszói többnyire rőtes-pirosas színűek, ezért gyakran összetévesztik a bodorkával vagy a vörösszárnyú keszeggel. A jászkeszeg pikkelyei azonban apróbbak, ezért az oldalvonalán mindig 55-nél több számolható, míg a másik két fajnál 50-nél kevesebb.

Az alföldi folyókat kedveli, a Balatonban ritkaság

Táplálékát zömmel az üledékben rejtőző gerinctelen állatok, férgek puhatestűek alkotják. Áramláskedvelő faj, de a gyakran felfrissülő tavakban is megtalálható, amilyen például a Tisza-tó, a Balatonban azonban ritkaság.

ÍVÁSUK KÉSŐ TAVASSZAL TÖRTÉNIK, EZÉRT ÁPRILIS 15-TŐL MÁJUS 31-IG A FOGÁSUK TILOS.

Ikrájukat a sóderes mederfenékre vagy a vízi növényzetre rakják. Közepes termetű halunk, a kifogható legkisebb mérete 20 cm, de a 30 cm fölöttiek sem ritkák A húsa szálkás, de ízletes. A hazai horgászrekord 3,86 kg (1995).

MTI / Origo

Ajánló