KezdőlapAgrárvilágNövényVegyük elő a csipkebogyót!

Vegyük elő a csipkebogyót!

Manapság sokan keresik a hagyományos, azaz házias hozzávalókból odahaza is elkészíthető ételeket, legyen szó egy vekni kenyérről vagy éppen lekvárról.

Némedi Katalin idegenforgalmi szakmenedzser, amatőr sportoló szerint egyszerű ezt az önmagában is édesen savanykás, kenyérre- és süteményre-valót odahaza elkészítenünk. Egyedül, vagy párunkkal, a családdal, tegyünk a közeli erdőszélre egy kellemes túrát. A szabad levegőn való tartózkodás családtagjainkkal, összekötve hasznos tevékenységgel mindenki örömére történik és még az egészségünkért is teszünk! A sötétpiros és kemény, még fel nem puhult hússal rendelkező hecsedli-termést óvatosan, vigyázva testi épségünkre, hisz tüskés bokorról szedegetjük, metszőolló segítségével gyűjtsük be például egy vödörbe. Ajánlott kesztyűt is húzni.

Odahaza aztán jön a munka nehezebb része, kettévágjuk éles késsel a bogyókat, a kés hegyével kikapargatjuk a magokat, a visszamaradó gyümölcshúst pedig egy edényben, kevés vizet aláöntve – nehogy leégjen a finom alapanyag – lassú tűzön felfőzzük. Kevergetve elpárologtatjuk a felesleges vizet, ezzel beállítjuk a lekvárunk kívánt sűrűségét. Az eltarthatóságot akár különféle dunsztolással, vagy készen kapható tartósítóporok belekeverésével érhetjük el.

Ha minden mentesen szeretnénk elkészíteni – tehát sem cukrot, sem pedig tartósítószert nem adunk hozzá – kihűlés és üvegekbe adagolás után tegyük a csipkebogyó lekvárunkat hűvös helyre, vagy ha van elegendő helyünk, akkor a hűtőbe. Így is sokáig eltartható marad.

agrotrend.hu / veol.hu

Ajánló