KezdőlapAgrárélményZöldebben az élet: 13 fogadalom egy fenntarthatóbb új évért

Zöldebben az élet: 13 fogadalom egy fenntarthatóbb új évért

Az év utolsó hete sokunk számára a következő esztendő tervezését is jelentheti. Kezdjük az otthonunknál: pár apró szokásunk megváltoztatásával hatalmas lépéseket tehetünk egy zöldebb, fenntarthatóbb jövőért.

2020 valószínűleg többünk számára hozott új felismeréseket, tanulságokat, és remélhetőleg olyan új szokások beépülését is a mindennapjainkba, amelyek csakis a saját és a környezetünk javára válnak. A következő ötletek és inspirációk többsége szintén csak kis változtatást kíván a részünkről, mégis óriási lépést jelenthetnek egy fenntarthatóbb jövőért — nem utolsó sorban pedig a pénztárcánknak is jót tehetnek.

Szelektív szemétgyűjtés és komposztálás

Talán a legegyszerűbb és legkönnyebben megvalósítható lépés a szelektív hulladékgyűjtés, ami a konyhai komposztálásra is kiterjed.

Fenntartható vásárlás

Bevásárláshoz mindig vigyünk saját táskát, a zöldségekhez, gyümölcsökhöz külön hálós zsákot. A műanyagmentes vásárlásra törekedjünk, illetve a csomagolásmentes megoldásokat keressük.

Hazai alapanyagok elsősorban termelőktől

Vásárlásainknál részesítsük előnyben a hazai, szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, és igyekezzünk piacokon beszerezni az élelmiszert, alapanyagokat.

Átgondolt étkezések

Az előre megírt bevásárlólistával elkerülhetjük, hogy felesleges dolgok kerüljenek a kosarunkba. Érdemes megtervezni az étkezéseinket is, és csak az azokhoz szükséges alapanyagokat megvenni.

Természetes otthon

Részesítsük előnyben a örnyezetbarát eszközöket a lakberendezésnél, avagy a háztartási kellékek beszerzésekor!

Környezetbarát közlekedés

Keressünk és részesítsük előnyben az autómentes megoldásokat! A városi közlekedés során válasszuk a tömegközlekedést, gyalogoljunk vagy üljünk kerékpárra. Hosszabb távú utazások alkalmával a vonatot, a távolsági buszokat, esetleg a telekocsis szolgáltatásokat is igénybe vehetjük.

Natúr összetevők

Használjunk természetes összetevőket tartalmazó kozmetikukomat, háztartási szereket!

Valóban szükséges?

A felhalmozás, felesleges vásárlás helyett mindig tegyük fel magunknak a kérdést: valóban szükségem van az adott termékre? Ha be tudjuk szerezni másodkézből vagy kölcsön is kérhetjük, azzal nemcsak spórolhatunk, de a környezetünkért is sokat tehetünk.

Városi kertészkedés

Akár egy apró erkélyen, akár egy közösségi kert kis részén is belevághatunk az urbánus kertészkedésbe. A saját nevelésű, balkonládákban is megtermő zöldségeknél, gyümölcsöknél nincs finomabb!

Hasznosítsunk újra!

Kiürült a lekváros üveg? Kiváló tároló válhat belőle a fürdőszobában. De új szerepet adhatunk akár a régi bútorainknak is: székből válhat lerakóasztal, a szekrény fiókjaiból pedig vintage hangulatú virágtartó.

Madárbarát környezet

Ültessük tele a kertünket, környezetünket olyan növényekkel, amelyek kedvelt táplálékforrásai lehetnek a madaraknak, például vadalmafával, bodzafával, galagonyával vagy tűztövissel. Biztosítsunk számukra ivóvizet, télen pedig madáretetőbe tett eleségekkel várjuk őket vissza!

Kapcsoljuk le!

Nemcsak a pénztárcánk, de a környezetünk is jobban jár, ha az energiafelhasználásunkat a lehetséges minimumra csökkentjük. Oltsuk le a lámpát a szobában, amelyben nem vagyunk ott, használjunk energiatakarékos izzókat és háztartási gépeket! Figyeljünk oda a vízfogyasztásunkra is: kádfürdő helyett zuhanyozzunk, kerti locsoláshoz használjunk esővizet, szürkevizet.

Kövessünk témába vágó oldalakat!

A folyamatos inspirációkért, ötletekért és megoldási javaslatokért érdemes felhasználni az internet és a közösségi oldalak lehetőségeit.

lakaskultura.hu

Ajánló