KezdőlapDIY ötletek5 tipp a karácsonyfa újrahasznosítására

5 tipp a karácsonyfa újrahasznosítására

Magyarországon évente átlagosan 2-2,2 millió fenyő kerül forgalomba karácsonyt megelőzően, amik nagy része az ünnepek után a hulladéktárolókban vagy az út szélére dobva végzik be sorsukat. Talán bele sem gondoltál, de a rengeteg kidobott fenyő hulladékelszállítása százmilliókba kerül, ráadásul egy átlagosan 2 méteres fa bomlásakor 16 kg szén-dioxid károsítja a levegőt. 

Léteznek azonban praktikus és ötletes megoldások a kiszolgált fenyők új újrahasznosítására, ahelyett, hogy a kukában landolnának. 

5 tipp a karácsonyfa újrahasznosítására

1# Alakítsd talajtakaróvá

Ha van kerted, és a kertészkedéshez szükséges eszközeid, akkor készíts úgynevezett mulcsot (aprófát) a megmaradt karácsonyfából. A mulcsolás egy kertművelési technika, ami a kapálás, ásás és a talaj egyéb felesleges bolygatása nélkül ad megoldást a termőtalaj gondozására a talajtakarással. A talajtakarásnak csak előnye van, ami hidd el, gyümölcsöző lesz a kerted számára. Megakadályozza például a talajeróziót, a cserjék gyökereinek megfagyását, jobb minőségű és nagyobb termést hoz. A száraz mulcsot felhasználhatod továbbá tábortüzek meggyújtására, vagy természetes és gyönyörű lakásdekoráció készítésére (pl. szögletes üvegvázába). Kis mennyiségben a komposztba is kerülhet belőle. 

2# Használd az ágakat szigetelőként

A lemetszett fenyőágak kiváló hőszigetelői lehetnek a korai vetésű növényeknek. Az ágakat fogd össze, ha kell, hajlítsd meg ívben, majd vond be őket fagyvédő anyaggal, végül pedig helyezd az ágyások fölé. Ne feledkezz meg a rögzítésükről, hogy a szél ne tudja magával ragadni őket. A fenyőágak jó szorosan egymás mellé téve megvédhetik a hideg széltől a rózsabokrok töveit is.

3# Ültesd újra

A Greenpeace Környezetvédelmi Jótékonysági Programjának köszönhetően egyre népszerűbbek a cserepes fenyőfák, amiket gyökerestől vissza lehet az ünnepek után ültetni a természetbe.

Sok fenyő viszont hihetetlenül ellenálló még akkor is, ha a gyökereit levágták. Ne aggasszon, hogy az ágak lekonyultak és a tűlevelek java része is a szőnyegbe kapaszkodott már. Ültesd el, ha tudod a karácsonyfátokat a kertbe, vagy a közeli parkba, és figyelj. Megeshet, hogy alaposan meglepődsz, amikor a fenyő újjáéled.

4# Készíts belőle állat menedéket

A tél igen nehéz lehet a kis termetű állatok számára, akiknek meg kell birkózniuk a fagyos hideggel, esővel, hóval (bár ebből egyre kevesebbet látunk), a széllel és az élelemhiánnyal. Ezek a kisállatok és madarak ösztönösen keresik a menedéket. A kiszuperált régi karácsonyfa a szélvédett kert sarkába rejtve akkor is biztonságos, ha nem ereszt új gyökereket. Helyezz ki madáretetőket, akassz a fára kisállat eledeleket, és várd a csodát, hogy élettel teljen meg a kerted. 

Készíts belőle pot-pourrit

A tűlevelek fantasztikus illata szinte kéri, hogy potpourrit készítsünk belőlük. Vágj le egy korongot a fenyő törzséből és helyezd egy alacsony üvegtálba. Öntsd fel félig vízzel. A tál szélére szórj a fenyőágakból, helyezz melléjük fahéj rudakat, szegfűszeget, csillagánizst, vagy akár nyers vörösáfonyát vagy csipkebogyót.

A lakásdekorációnak is pompás tál meleg helyen adja ki magából a csodás fás illatot, ezért helyezd radiátor közelébe. Figyelj a víz utánpótlására, hiszen gyorsan elpárolog.

Csatlakozz facebook oldalunkhoz még több érdekes tartalomért!

Hadarik Rita

Ajánló