KezdőlapAgrárvilágÁllatKészülj, érkezik a hideg tél!

Készülj, érkezik a hideg tél!

Eddig kegyes arcát mutatta az időjárás, elkerülték kis hazánkat a nagy fagyok és a hó. De bizony hamarosan megérkezik az igazi tél, amire érdemes jó előre felkészülni. Hogyan? Például az állatok lakóhelyét érdemes elsősorban felkészíteni a hidegre, a télre, fagyra, hóra.

Így tartsd tisztán és melegen a háziállataid helyét

Etető-itatók

A hideg beálltával érdemes az összes itatót, etetőt jól kimosni, fertőtleníteni. Ahogy megérkezik a fagy, az ivóvizet gyakrabban kell cserélni, feltölteni melegebb folyadékkal, hogy ne fagyjon be. Fagymentes, temperált önitatókat is helyezhetünk el az istállóba, ólakba, legyen szó aprójószágról, háziállatról vagy akár szarvasmarhákról.

Lakhely melegen és tisztán tartása

Az állatok lakhelyét is érdemes átnézni, nem-e túl huzatos, nem esik-e be valahol a hó vagy az eső. Minden állatnak fontos, hogy legyen legalább egy kis kuckója, vacka, ólja, ami szél és esővédett, jól felmelegíthető és könnyen tisztántartható, legyen itt szó szintén kutyáról, macskáról vagy épp kisebb-nagyobb haszonállatról, csirkéről, disznóról, szarvasmarháról.

Kutyák lakhelye

A kutyaházat friss szalmával, forgáccsal, vagy papírcsíkokkal béleld ki, soha sem ruhával, pléddel, régi takaróval, amit könnyen szétszed a kutya, felázik, nehezen tisztítható és könnyebben belekötöznek az élősködők, bolhák is. Ha a bejárat kap egy kis fóliát, textilt, akkor garantáltan a huzat sem megy be, a kutyus jól fogja érezni magát odakint is. benti kutyáknál viszont teljesen másra kell figyelni.

Erre gondoltál már?

Az utakat fagyos időben sózzák. A kutyasétáltatás közben a só könnyen felmarhatja a kutyád tappancsát, érdemes minden séta után lemosni.

Macskák lakhelye

A macskák mindig keresnek maguknak száraz helyet, de érdemes egy meleg dobozt, házat kikészíteni nekik, ha kint laknak a szabadban. Béleld ki, figyelj rá, hogy ne ázhasson be, szélvédett helyen legyen.

A benti macskáknál könnyebb a helyzet. Egy kedves kis kosár megoldja a lakáson belüli lakhelyet számukra.

Haszonállatok lakhelye

A karámba vagy ólba, istállóba nagyobb állatok esetén szintén fontos egy alapos takarítás után, friss szalmát, viszonylag vastagon elteríteni, hogy az alulról jövő hideget felvegye. Csapadékos, esős, havas időjárás estén sok szalmát emészt fel a pihenőhely szárazon tartása.

Egy kifejlett szarvasmarha számára a rendelkezésre álló terület 10 m2, kell, hogy legyen. Növendék szarvasmarha estén vagy kisebb állatok számára pedig 6-8 m2 a megfelelő. Arra figyelni kell, hogy ne legyen túl nagy, de túl kicsi sem a belterület. Túl nagy terület esetén nehezebben melegszik be, kicsinél pedig nem férnek el kényelmesen az állatok. Az ól tisztántartását rendszeres almozással tudjuk biztosítani és a szalma utánpótlásával. A talajt szilárd burkolattal kell ellátni, ahonnan a trágya könnyebben eltávolítható.

Kisebb haszonállatoknál is megoldás lehet a téli időben a száraz ól. Az ól alját szórjuk be száraz avarral, fűrészporral, vagy szalmával. Tegyünk ki ülő rudakat a baromfinak.

Épület nélküli teleltetés

Ha épület nélkül teleltetünk, akkor mindenképpen figyelembe kell vennünk a megfelelő etetőhelyet, tartósan csapadékos időjárás esetén ne mocsarasodjon, sárosodjon el az adott terület, fagymentes itatóhellyel rendelkezzen. És nem árt, ha akad egy hely, ahova behúzódhatnak, ami száraz, huzatmentes. A szarvasmarha az aprójószághoz képest jól tűri a száraz hideget, viszont a csapadékosabb, szeles időjárást nem. Az átfázása, a sárban álldogálás hosszútávon sok energiát emészt fel saját testének fűtéséhez.  Ezért érdemes a jószágok érdekében szélfogók telepítése erdősávval, szélfogó palánkkal vagy egyéb szélfogó ötletekkel.

Téli etetők a madaraknak

Ilyenkor érdemes kitenni a téli madáretetőket is eleséggel, esetleg madárházakat is, védettebbe, szélmentesebb helyekre.

Készülj fel a télre, de azzal is, hogy komfortossá, a tél viszontagságainak elkerüléséhez megfelelővé teszed haszon és háziállataid lakhelyét is!

Csatlakozz facebook oldalunkhoz további értékes információkért!

Mayerné Répási Adrienn

Ajánló