KezdőlapAgrárvilágHírekKészülj fel idejében, nézd át a téli kerti berendezéseid!

Készülj fel idejében, nézd át a téli kerti berendezéseid!

A tél a lelassulás ideje. ilyenkor nincs különösebb teendő a kertben, az udvaron, hacsak nem a hólapátolás és a növények, szerszámok téliesítése. Felfoghatjuk egy kis pihenőnek is, vagy felkészülési időnek a tavaszra.

Ilyenkor érdemes átnézni a kerti eszközeink, mik vannak megfelelő állapotban, melyekre fér rá karbantartás, vagy melyek azok az eszközök, amik megérettek végérvényesen az esetleges cserére. Ha jól karbantartjuk, tisztán tesszük el ezeket az eszközöket, akkor hosszú-hosszú ideig használatban maradhatnak, és sokáig tudjuk őket még munkára fogni. Ezzel sokat spórolhatunk is!

Hogyan tartsd karban a kerti eszközeidet?

Nézd meg, az ásó, gereblye, kapa, megvan-e alaposan tisztítva a sártól, nem fagy-e szét a rossz tárolástól a nyele, kell-e élezni. A rárakódott sarat dörzsöld le, az esetleges rozsdát szintén. Élezd meg, ha azt látod, hogy kicsorbult. Ha alaposan megtisztítottad, akkor érdemes egy olajos ronggyal áttörölgetni, hogy a tél viszontagságait bírja, ne rozsdásodjon tovább. A fa nyeleket is lesmirglizheted a kiálló, szálás részektől, átkenheted szintén valami növényi olajjal egy kicsit, a hosszabb élettartam miatt. A seprűket soha sem a cirok vagy gallyas részével lefelé tedd el, hanem a nyelével lefelé. Ez érvényes balesetvédelmi szempontból a többi eszközre is! A kisebb eszközöket is alaposan tisztítsd meg, tedd olyan helyre, ahol nem éri őket az eső, hó, fagy vagy a gyerekek.

A fűnyírót is ilyenkor érdemes egy nagyobb generálásnak alávetni. Élezd meg, távolítsd el a zöld maradványokat, öntsd ki belőle az üzemanyagot, ha maradt benne. A többi üzemanyaggal, akkumulátorral, elemmel rendelkező eszközt is téliesítsd ezen a módon. Vedd ki belőlük az akksit vagy az üzemanyagot, elemet mindenképp. Kerüljenek olyan helyiségbe, ami garantáltan víz és páramentes.

A locsolótömlőket is víztelenítsd, hogy ne fagyjanak szét, tekerd fel és úgy tedd a helyükre.

Azokat az eszközöket, melyek csavarokat tartalmaznak, szintén ellenőrizd le, hogy minden egyes fontos darabjuk megvan-e. Pótold, ami hiányzik, húzd meg, olajozd be.

A kerti munkához használatos ruházatod, cipőd, csizmád is érdemes ilyenkor ellenőrizni, nem-e szakadt, lyukas.

A fúrt kutat, a vízaknát is téliesítsd, a szivattyút szereld el, zárd el a fagycsapot is. A kerti csapot víztelenítsd.

A különböző permetszereket, növényápolókat is alaposan zárd el. Aminek lejárt a szavatossága, dobd ki a megfelelő helyre. Mivel a növényvédő szerek veszélyes hulladéknak számítanak, így érdemes érdeklődni a település, város önkormányzatánál, mikor és hova szállíthatók csomagolásukkal együtt. Az elromlott akkumulátorral, elemekkel szintén ugyan ez a helyzet.

Meghálálják a kerti eszközök a gondoskodást!

Igyekezz úgy általánosságban minden kerti szerszámot nedvességtől, párától, hidegtől mentes, száraz, viszonylag egyforma hőmérsékletű környezetben elhelyezni. Hidd el, a kerti eszközeid meghálálják ezt az alapos gondoskodást! A következő évnek úgy mehetsz neki, hogy nem kell tavasszal új szerszámok után rohangálnod, jelentős anyagi veszteséggel, hanem csak a már teljesen elkopott, elromlott eszközöket kell lecserélned!

Mayerné Répási Adrienn

Ajánló