KezdőlapAgrárvilágNövényMilyen virágmagokat vess el januárban? – Hogyan készíts házilag mini üvegházakat?

Milyen virágmagokat vess el januárban? – Hogyan készíts házilag mini üvegházakat?

A napfény és a színek szerelmesei január tájékán már minden bizonnyal epekedve várják a melegebb időt, és vele együtt a természet kivirágzását. Ahhoz azonban, hogy egész évben gyönyörködhessünk a meseszép virágokban, érdemes már januárban elkezdeni a magról való vetésüket. Ez a vetési útmutató segítségedre lesz a kezdésben. 

A téli vetésű virágok ellenállóbbak? 

Talán meglepőnek tartod, de a kis házi készítésű üvegházakban télen elvetett virágmagokat bátran kint hagyhatod a szabadban akár esik, akár fúj, vagy havazik. Még meglepőbb lehet, hogy a januári vetésű virágok általánosságban erősebbek és ellenállóbbak, mint a beltérben ültetett társaik. Nézzük, hogyan érdemes belevágni a vetésbe!

Hogyan vess virágmagot télen?

Tisztíts meg alaposan pár műanyag edényt vagy üveget (műanyag demizson, 5 literes PET palack tökéletesen alkalmas erre a célra).

Egy éles késsel kezdd el körbe vágni a palackokat a közepük táján. Ne vágd végig, hagyj egy-egy részt, ami „zsanérként” működik majd.

A palackok alját lyukaszd ki pár helyen, mert a téli vetésű virágmagok vízelvezetés nélkül könnyen elrothadhatnak.

A flakonok alját 5-7,5 cm magasan töltsd meg palántafölddel. Öntözd meg, majd tedd félre a palackokat addig, amíg a bennük lévő föld egyenletesen nedves lesz. 

Szórd a magokat a nedves földre, fedd le őket további földdel, és finoman nyomkodd őket a talajba.

Ha ezzel megvagy, hajtsd vissza a palackok tetejét, szalaggal zárd le őket, de a tetejükre ne csavard vissza a kupakokat. Hagyd nyitva.

Jelöld meg a palackokat, hogy ne felejtsd el, melyikbe milyen virágmagokat ültettél, majd helyezd ki őket egy szélvédett, de napos helyre, ahol az eső is érheti őket. 

Hagyd így a mini üvegházakat addig, amíg – általában kora tavasszal -, megjelennek az első csírák.

Ekkor nyisd fel a palackokat, ellenőrizd a nedvességet, és amennyiben szükséges, öntözd meg. Ha túl szorosan vannak egymás mellett a kis csírák, ültesd őket szellősebbre (ha kell, tedd őket újabb hasonló palackokba). A napsütéses napokon nyugodtan hagyd nyitva a palackokat, de éjszakára zárd le őket. 

Ha váratlan, késői fagyokat jósolnak, vidd a palackokat fűtetlen garázsba vagy védett helyre, de semmi esetre se a meleg lakásba.

Végleges kiültetés előtt érdemes a palántákat kis műanyag virágládákba ültetni, és 2-4 hétig napos ablakpárkányon növeszteni.

A palántákat akkor ültesd ki a kertbe, ha már elég erősek és a fagyveszélyek is elmúltak. 

Januári vetésű virágok

 • Muskátli
 • Begónia
 • Petúnia
 • Dália
 • Díszcsalán
 • Kerti szarkaláb
 • Lángvirág
 • Hunyor
 • Sisakvirág
 • Tárnics
 • Rózsa

Hadarik Rita

Ajánló