KezdőlapAgrárvilágNövényHogyan legyen télen is friss zöld fűszerünk otthon?

Hogyan legyen télen is friss zöld fűszerünk otthon?

Balkonládás zöldfűszer termesztés és a mikrozöldek, csírák

A téli időszakban kevesebb zöldséghez, gyümölcshöz és ezáltal kevesebb vitaminhoz is jut a szervezetünk, mivel kevés a helyi gyümölcs ebben az idényben. A külföldről behozott déligyümölcs jó megoldás lehet, viszont nem mindenki szereti. Ilyenkor nehéz a megfelelő vitaminokat, tápanyagokat pótolni a szervezetben az egészséges életmód jegyében friss alapanyagokkal és nem gyári vitamintablettákkal. De friss zöldfűszerekkel, mikrozöldekkel, csírákkal megfelelően pótolhatjuk. Számos előnye van a balkonládás fűszertermesztésnek vagy a mikrozöldeknek, csíráknak télen is.

Balkonládás zöldfűszerek előnyei

Minden étel zamatosabb lesz friss fűszerekkel, mintha a szárított változattal készítenénk. Megadja az ízt, az illatot és az evés tényleg egy élmény lesz. De ezekkel a fűszerekkel vitaminokat is juttatunk a szervezetünkbe, illetve a balkonládába való fűszernövények nagyon jók egészségmegőrző szerepük miatt is. Megfázásra, torokfájásra, de még fejfájásra is hatásosan használhatjuk őket. Kis helyen elférnek, így akár panelban is termeszthetjük őket ezen a módon. Nem igényelnek különleges felszerelést, túl sok munkát sem, mégis friss zöldeket ehetünk minden nap. A legtöbb fűszernövénynek jellegzetes illata van, így a lakásnak megadja az illatkompozíciót is, nem kell légfrissítőre költenünk. Lakásunk zöldebbé tétele is meg van oldva balkonládás fűszernövényekkel. Ezek a növények nem csak otthonosságot, szépséget lopnak a laktérbe, hanem friss oxigént is jelentenek.

Már ezekért megéri elgondolkodni a balkonládás zöldfűszer termesztésen.

Mikrozöldek, csírák

Kevés eszközzel, minimális munkával nagyon szép és finom mikrozöldeket, csírákat is termeszthetünk, melyek feldobják egy-egy szendvics ízesítését. Még a zöldfűszereknél is könnyebb a termesztésük. Ráadásul nagyszerű vitaminforrás mindkettőjük. Könnyű bánni velük és kis helyen is elfér, nem igényel nagy szaktudást és így mindig kéznél lehet egy kis friss zöld az ételeinkhez, salátákhoz. A csírát frissen, zsengén le lehet szüretelni, ahogy kibújik a földből. A mikrozöldek ezzel szemben a csírázás után következő ciklusban lévő zöld növények. Utóbbival kicsit több a munka is értelemszerűen, de még így is elenyésző a ráfordított idő és az anyagiak is.

Mindegy, melyik balkonládás zöldet választjuk, csak nyerhetünk vele. Ételeink friss zölddel lesznek tele, több vitamin tudunk magunkhoz venni a téli időszakban, ugyanakkor nagyszerűen díszítik az otthonunk, egész kevés idő, munka ráfordítással, kis helyről.

Tervezzük meg!

Találjuk ki, milyen növényeket tudnánk hasznosítani főzéseink során. Miket használunk legszívesebben. Mely fűszernövények illatát kedveljük különösen. Mely növények férnek meg egymás mellett és melyek nem. Szerezzünk be minden alapanyagot a termesztésükhöz. Tervezzük meg a pontos helyüket. Ami még fontos, ne felejtsük el megrendelni a fűszermagokat, csíramagokat a balkonládába még időben. Azokat megbízható forrásból válasszuk ki, hogy garantáltan frissek legyenek, egészségesek és vegyszermentesek.

Mayerné Répási Adrienn

Ajánló