KezdőlapHazai ízekGasztroVáltoztatni kell a kávé termelésén, vagy lemondhatunk róla

Változtatni kell a kávé termelésén, vagy lemondhatunk róla

Ha feltesszük a kérdést, hogy mi a világ legfontosabb folyadéka, akkor arra a válasz egyértelműen a víz. De ha a kérdés, hogy mi áll a második helyen, akkor a harsogó válasz a kávé! Ez az ital az, ami nem csak élvezeti cikk, de sokaknál szinte függőség, és nagyon nagy dolognak kellene ahhoz történnie, hogy hajlandóak legyenek lemondani róla. 

Kell, de az ára nagy… 

A kávé élvezete szinte minden gazdasági osztály számára elérhető, hiszen léteznek alapáras és luxus kávék is – sőt, még kávéhelyettesítők is szép számmal. Ennek a növénynek a termesztése hatalmas üzlet is, számszerűsítve jelenleg mintegy 8900 milliárd forintos piacról van szó. Ráadásul az előrejelzések alapján a forgalom 2050-re megháromszorozódik, ami elképesztő növekedés. 

Sajnos ez nem csak a pénzt érinti, hanem brutális nyomás alá helyezi az erdőségeket és a trópusi régió más területeit is. A kávé ugyanis a trópusokról származik, és egy igazi arabica élvezete hatalmas kiváltsággá válhat a világ számára. 

Egy csésze finom eszpresszó kávé

Szénlábnyom 

Jelenleg egyetlen kilogramm arabica előállításához és Nagy Britanniába exportálásához 15,33 kg szén-dioxid kibocsátása szükséges függetlenül attól, hogy magát a kávét hol termelik meg. Ez a szám nyilván magasabb lesz azzal, ha például hazánkba importálunk, és akkor is, ha a feketénket egy kevés tejjel fogyasztjuk. Összehasonlításképpen: a kávé termesztése annyi széndioxidot termel, mint a sajt előállítása, és a kör végére – vagyis mire hozzájutunk a csésze feketéhez – a marhahús szénlábnyomának felét teszi ki! 

Szerencsére a termelés optimalizálásával a szénlábnyom jelentősen, akár 77%-kal is csökkenthető. Ehhez az kell, hogy organikus növényvédőket használjanak a vegyszerezés helyett, hogy megújuló energiákkal és optimalizált vízhasználattal termesszék a növényt, és az is, hogy a szállítás hajókkal történjen. Ezzel fenntartható kávé termelhető – ahogyan azt már ma is láthatjuk. Mi azzal tehetünk sokat, ha a kávénkat olyan termelőtől vesszük, aki ügyel a fenntarthatóságra is. 

Tovább minimalizálható a károsanyag-kibocsátás azzal, ha a kávébabot már a termelő országban pörkölik, és csak ezután szállítják, mert a babok így könnyebbek lesznek, kevesebb üzemanyaggal lehet szállítani őket. És azzal is sokat tehetünk a zöldebb kávéélvezetért, ha az állati tejek helyett növényi tejjel, vagy tej nélkül isszuk az ízes italt. 

koponyeg.hu

Ajánló