KezdőlapAgrárvilágHírekMűhúst fejlesztettek ki kanadai kutatók

Műhúst fejlesztettek ki kanadai kutatók

A McMaster Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan húst, amely természetesebb ízt és állagot ígér, mint a hagyományos állati hús más alternatívái.

Ravi Selvaganapathy és Alireza Shahin-Shamsabadi egyetemi kutatók a húspótlók elkészítésének újfajta módját találták ki laboratóriumi körülmények között,IZOM- ÉS ZSÍRSEJTEK VÉKONY RÉTEGEKBEN TÖRTÉNŐ EGYMÁSRA RAKÁSÁVAL. A technikát az emberi transzplantációk szövetének növesztésére használt módszerből adaptálták – írja az origo.hu.

Az élő sejtek rétegeit, melyek papír vékonyságúak, először tenyészettel növesztik, majd egymásra rakják vagy összehajtják őket, az egyes rétegek így kötődnek aztán egymáshoz.

A rétegekkel bármilyen vastagságot el tudnak érni, így akár vastagabb, szilárd rétegeket is elő tudnak állítani, továbbáÍZLÉS SZERINT TUDJÁK ALAKÍTANI A HÚS ÉS A ZSÍR ARÁNYÁT.

“Húsrétegeket készítünk” – mondja Selvaganapathy.A fogyasztók pedig tetszés szerinti zsírtartalommal vásárolhatják meg a húst, akárcsak a tej esetében.”

Amint azt a kutatók a publikációjukban leírták, először bizonyítás céljából egérsejtekből készítették el a húst, melyet nem fogyasztottak el. Később azonban megismételték a kutatást nyúlsejtekből is, melyet meg is kóstoltak.

fotó: pixabay.com

Olyan érzés volt megenni, mint a húst- mondja Selvaganapathy. „A technológia valószínűleg ugyanúgy működik marhahússal, sertéshússal vagy csirkehússal is, a modell ráadásul kedvez a nagyüzemi termelésnek is.”

A kutatókat a húsellátási válság inspirálta, amelyben a kereslet világszerte növekszik, miközben a jelenlegi húsfogyasztás megterheli a föld- és vízkészleteket, továbbá aggasztó mértékben növeli az üvegházhatású gázok mennyiségét.

Selvaganapathy szerint A HÚSTERMELÉS JELENLEG NEM FENNTARTHATÓ. HELYETTE A HÚST ALTERNATÍV MÓDON KELL ELKÉSZÍTENI.

Az életképes hús előállítása az állatok felnevelése, ellátása és leölése nélkül sokkal fenntarthatóbb, egészségügyi szempontból pedig sokkal kevésbé pazarló lenne – mutatnak rá a kutatók. Míg mások a tenyésztett hús egyéb alternatíváit is kifejlesztették az elmúlt időszakban, a McMaster kutatói úgy vélik, hogy az általuk előállított húsnak van a legnagyobb esélye arra, hogy abból olyan élelmiszeripari termékek szülessenek, melyeket a fogyasztók is megengedhetnek maguknak, sőt egyben el is fogadják és élvezik is azt.

A kutatók egy startupot alapítottak a technológia forgalmazására.

A cikk hasonló érdekességek mellett az agrotrend.hu oldalon is olvasható.

szeretemamezogazdasagot.hu / origo.hu

Ajánló