KezdőlapAgrárvilágHírekZöldségek és gyümölcsök téli tárolása! – Hibák, amiket ne kövess el!

Zöldségek és gyümölcsök téli tárolása! – Hibák, amiket ne kövess el!

Legyen szó maradékról, előkészített ételekről vagy friss zöldségekről és gyümölcsökről, az élelmiszerek tárolásának a lényege az, hogy később is megehessük őket. Sajnos gyakori probléma, hogy a nem megfelelő tárolás miatt a zöldségek és a gyümölcsök sérülhetnek, elveszíthetik élvezeti értéküket vagy romlik az elkészíthetőségük. Akárhogy is legyen, végül kidobjuk ezeket, ami utólag sokkal rosszabbul néz ki, mintha már az elején „megszabadultunk” volna tőlük. 

Nézzük meg a legsúlyosabb hibákat, amiket elkövethetünk a téli zöldségek és gyümölcsök tárolása során, hogy a tároló után ne a szemetes legyen a következő állomásuk.

Ezért ne felejtsd el a tárolt gyümölcsöket, zöldségeket ellenőrizni! 

A méret a lényeg?

Fontos, hogy tartós tárolásra csak rendesen beérett és ép felületű zöldséget és gyümölcsöt válaszunk. De gondoltál volna arra, hogy a méretük is lényeges? Ideális esetben az lenne jó, ha minden zöldség egyforma méretű lenne, de a gyakorlatban ilyen aligha fordul elő. Egy-egy rekeszben lesznek kisebb, nagyobb és közepes méretű burgonyák vagy almák. A nagyobb szemeknek túl nagy a víztartalmuk, ezért hajlamosabbak a romlásra. A kisebbeknek pedig a méretükhöz képest nagyobb a felületük, ezért sok vizet veszítenek, ami miatt gyorsan fonnyadnak.

Fontos tehát, hogy időről-időre átválogasd ezeket a növényeket, és eltávolítsd a sérült darabokat, hogy ne tegyék tönkre a mellettük lévőket. Jobb helyük lesz később a hasadban, mint a kukában!

Fagyasztott vagy megfagyott? Óriási különbség.

A „mirelit” jól áll a zöldborsónak, de a fagyott burgonya már csak nyomdának jó. A tárolásra szánt téli zöldségek és gyümölcsök nem bírják a fagyot. A gyökérzöldségeknek például ideális az 1-3 °C, amit optimális esetben egy jól szellőztethető pincében oldanak meg azok, akiknek van erre lehetőségük. Társasházakban és panelokban viszont nehézkes a gyökérzöldségek nagy mennyiségű tárolása. Ha nem figyelünk oda, a fűtetlen alagsorokban vagy a teraszon gyorsan megfagynak ezek a zöldségek. A burgonyában lévő keményítő a fagy hatására például cukorrá alakul, édes lesz és nem fő meg rendesen. A fagyott burgonya színe zöldesre változik, így könnyű kiszúrni a többi közül. Ha ilyet látsz, azonnal távolítsd el a többi közül.

A vöröshagymát és a fokhagymát -3 – 0 °C között érdemes tárolni szellős helyen (kamrában vagy padláson). Ha panelban élsz, javasoljuk, hogy mindig csak annyi hagymát vásárolj, ami maximum 1-2 hétre elegendő. Ha túl nagy a páratartalom az otthonodban, könnyebben megtámadhatja őket a baktériumos rothadás. A konyhában tárolt hagymákat ezért kis mennyiségben is gyakran válogasd át.   

Tisztaság a lelke mindennek

Ha úgy döntesz, hogy hosszabb távra betárazod a kamrád zöldségekkel és gyümölcsökkel, bölcs dolog úgy eljárnod, mintha egy élelmiszerboltot töltenél fel. Az alapvető higiéniai követelményeket otthon is be kell tartani. Koszos, mosatlan, ismeretlen eredetű ládákba és tárolókba ne tegyél élelmiszert. Felhasználás előtt alaposan mosd át őket, és száradás után helyezd el bennük az áttörölgetett zöldségeket (mosni tilos). A káros mikroorganizmusok kedvező körülmények között gyorsan szaporodnak (inkább nyáron), és komoly fertőzéseket okozhatnak. Ha lakásban tárolsz nagyobb mennyiségű zöldséget mosatlan tárolókban, könnyen megeshet a baj. Ezeket a fertőzött növényeket nem lehet szemmel kiszúrni, ezért jobb a megelőzés.

Van, aki forrón szereti. De nem a zöldségek és a gyümölcsök.

Ha nem tudsz megfelelően hűvös és szellős körülményeket teremteni a zöldségeknek és gyümölcsöknek, a melegben könnyen beindulhat a rothadás. A petyhüdt részek egymáshoz érve komoly károkat okozhatnak a készleteidben, ezért jobban jársz, ha legalább heti egy alkalommal átnézed őket. Ha olyat látsz, ami már sérült, azonnal vedd ki a többi közül.

A burgonya ráadásul meleg környezetben hamarabb elkezd csírázni. Ha ezt tapasztalod, minimum kéthetente törd le a csírákat, ellenkező esetben elveszíti a nedvességtartalmát, megfonnyad és gyorsabban romlásnak indul. 

Egy kis odafigyeléssel, és a készleteid rendszeres átválogatásával sok pénzt spórolhatsz, és megkíméled magad a kellemetlenségektől.

Hadarik Rita

Csatlakozzatok facebook oldalunkhoz további érdekes tartalomért!

Ajánló