KezdőlapAgrárvilágHírekEgyedi kísérleti tejüzem kezdte meg működését Ausztráliában

Egyedi kísérleti tejüzem kezdte meg működését Ausztráliában

A klímaváltozás hatásai miatt számos országban – például Ausztráliában – kiemelt figyelmet fordítanak az agrárszektorban jelentkező károsanyag-kibocsátásra, ezért több kezdeményezés indult a fenntartható élelmiszerellátás megteremtésére. A kenguruk földjén több „okosgazdaságot” is létrehoztak, melyek közül a gippslandi Ellinbank SmartFarm jár az élen az innovációkat tekintve.

Az ausztrál kormány 115 millió dollárt költött egy olyan agrárstratégia kidolgozására, melynek célja a hatékony termelés mellett a károsanyag-kibocsátás minimalizálása. Ennek eredménye a gippslandi Ellinbank SmartFarm, mely a zéró széndioxid-kibocsátást kívánja elérni – írja az Origo.

AZ EGÉSZ AUSZTRÁL TEJIPART MAGÁBAN FOGLALÓ „MEAT AND LIVESTOCK AUSTRALIA” PROGRAM EGYÉBKÉNT AZT A CÉLT TŰZTE KI MAGA ELÉ, HOGY 2030-RA SZÉNDIOXID-SEMLEGESSÉ VÁLIK.

Ausztráliát nemrégiben intenzív aszály és rendkívüli hőség sújtotta, ami még inkább a fenntartható gazdálkodás megerősítését ösztönzi a mezőgazdaságban. Ennek érdekében a kormány államilag finanszírozott „okos gazdaságokat” hozott létre, melyek a mezőgazdasági üzem integrációjának megértésében és az agrártechnológia új alkalmazásainak fejlesztésében segítenek. 

A program keretében létrehozott gippslandi Ellinbank 231 hektáros, 500 tehenű okos gazdasága Ausztrália vezető tejipari innovációs létesítményének számít. A SmartFarm olyan technológiákat tartalmaz, amelyek javítják a legelőtermelést, illetve a kiegészítő takarmányozási rendszerekhez kapcsolódóan optimalizálják a kiosztást és a hasznosítást a tejelő állományok termelékenységének javítása érdekében.

AZ ELLINBANK EGYIK AMBICIÓZUS CÉLJA, HOGY A VILÁG ELSŐ SZÉNDIOXID-SEMLEGES TEJÜZEMÉVÉ VÁLJON.

Ezt a metán-kibocsátás csökkentésével, valamint a műtrágya és a trágya kezelésének javításával kívánják elérni. Ezen felül a gazdaság működéséhez szükséges elektromos áramot alternatív úton, a nap, szél, vízenergia és biológiai emésztés felhasználásával állítanák elő.

A cikk hasonló érdekességek mellett az agrotrend.hu oldalon is olvasható.

szeretemamezogazdasagot.hu / Origo

Ajánló