KezdőlapHazai ízekGasztroJó a bekristályosodott méz? Ledöbbensz az igazságtól!

Jó a bekristályosodott méz? Ledöbbensz az igazságtól!

Most akkor ez cukor vagy méz? Megfigyelted már, hogy a sokáig tárolt méz egy idő után összecsomósodik, és kikristályosodik, mint egy szép nagy sárga cukorka? Még az is megeshet, hogy gyanús fehér pöttyöket is felfedeztél benne. Reméljük, nem dobtad ki, mert ez a drága édesség ilyenkor nem romlik meg, csak átalakul. A méz kikristályosodása teljesen természetes folyamat. 

Örömmel figyeljük az évszakok változásait. Ősszel csodáljuk az aranyba, bordóba és vörösbe forduló faleveleket, amik végül lehullanak és színes takaróként fedik be a földet. A természet egy körkörös és folyamatos átalakuláson megy át évről évre, ezért nem lepődünk meg ezen. Tudjuk, hogy tavasszal újra kipattannak a rügyek, majd kizöldül a táj és végezetül pompás virágokkal és éltető finomságokkal lát el bennünket a természet. 

A méz hasonló természetes és élvezetes átalakuláson megy át, az egyik ilyen a kikristályosodás. A fehér folttok és a csomóba tömörült kristályok azt jelentik, hogy a méz a lehető legközelebb áll a természeteshez.

Íme néhány hasznos tanács, ami segít eligazodni a kikristályosodott méz világában! 

fotó: pixabay.com

A minőség mérője

Amikor a méz kristályosodik, jóval táplálóbb és édesebb, mint valaha. Valójában a kristályok bizonyítják, hogy a mézed kiváló minőségű és nem esett át semmilyen mesterséges folyamaton. Azt jelenti, hogy a tápláló pollent nem szűrték ki, és a pasztörizálás nem károsította a fontos enzimeket.

A jó minőségű méz télen 10 fok alatt kezdhet el kikristályosodni. Ez a folyamat nem csak a mézesüvegben, de a kaptárban is elkezdődhet a hideg hatására. Ha zavar a kristályos szerkezete, akkor állítsd a mézes csuprot egy meleg vízzel teli edénybe, és kíméletesen hagyd feloldódni. Ne tedd ki nagy hőhatásnak, mert azzal elpusztulnak az értékes vitaminjai és enzimjei.

Glükóz-fruktóz, a két jó barát

Ez a két természetes cukor kulcsfontosságú szerepet tölt be a méz kristályosodásban. Amikor a méhek virágról virágra szállnak, gazdag nedűt gyűjtenek. A nektár két cukorból áll: glükózból és fruktózból. Gyűjtés után a méhek a kaptárban tárolják a nektárt, ahol az mézzé válik. A különféle virágnektárok eltérő mennyiségben tartalmaznak glükózt és fruktózt, és a mézben lévő kristályok tükrözik ezeket az arányokat. A nagyobb glükóz tartalmú mézek könnyebben kristályosodnak. A napraforgó és a lóhere méze például gyorsabban kristályosodik, míg a juhar méz lassabban változik.

A mindent eldöntő pollen

A pollen a mézkészítési folyamat egy mellékhatása. Miközben a méhek nektárt gyűjtenek, apró testüket a virág pollenjeihez dörzsölhetik, így azok belekerülhetnek a mézbe. A virágpor nemcsak egészséges, de segít meghatározni azt is, hogy honnan származik az adott méz. A mézben a pollenrészecskék körül kezdődik el a kristályosodás, így, ha ezt tapasztalod, biztos lehetsz abban, hogy a mézet nem dolgozták fel. 

Akár egy reggeli pirítóson végzi a kristályos méz, akár az Earl Grey alján olvadozik el, tudnod kell, hogy a kristályosodás természetes. Hagyd és élvezd, hogy a természetanya végezze a dolgát, te pedig élvezd az édes változásait.

Hadarik Rita

Ajánló