KezdőlapDIY ötletekÍgy komposztáljunk télen!

Így komposztáljunk télen!

Kevés munka, de azért akad, a komposztálóval télen is

A komposztálás, trágyázás elengedhetetlen és jó dolog. Hamarosan szükségünk is lesz a benne található tápanyagokra, ásványi anyagokra a kertünk előkészítéséhez. Akinek van otthon komposztálója, könnyedén és gyorsan megoldhatja a talaj tárgyázását vele. A fiatal növényeknek rendkívül nagy szüksége van a fejlődéshez, a benne találhat értékes anyagokra, illetve a rosszabb minőségű talajhoz elengedhetetlen a trágyázás, a komposztálóban található tápanyagok utánpótlása. De számos dolog megoldását a komposztálás adja meg.

Milyen munkák vannak a komposztálóval?

Különösen nagy munka nincs a komposzt kezelésével év közben, az előkészítésén kívül, csak maga a komposzt minőségének, egyensúlyának figyelése. Ne legyen túl száraz, vagy túl nedves, illetve ne kerüljenek olyan dolgok rá, amik nem valók bele. A komposzt szén-nitrogén egyensúlyának fenntartására is törekedni kell. Ezt úgy érhetjük el, hogy közel azonos mennyiségű háztartási hulladékot, nitrogéntartalmú anyagot, például a fűnyírásból származó füvet és széntartalmú anyagot, mondjuk őszi levelet, keverünk hozzá.

A másik fontos feladat vele, hogy olykor át kell forgatni, téli időszakban. Ezzel oxigént juttatunk a rétegek közé, amivel segítjük a gyorsabb bomlási folyamatot, így hamarabb elkészül és jobb minőségű trágyát is kapunk. Január-február elején érdemes megkezdeni a forgatást, esetleg egy nagyobb rostán való átszitálást. Körülbelül tavasz elejéig, közepéig folytassuk. Utána már ne nyúljunk hozzá lehetőség szerint. Az így elkészült trágyát már fel is használhatjuk ebben az évben.

Fontos tudni! Mi ne kerüljön a komposztba!

Trópusi és nem trópusi gyümölcsök vegykezelt héja, kezelt faanyag, műanyag, fém, csont, hamu, cigarettacsikk, kő, pelenka, kenyér, tojás, tejtermékek, ételmaradék, üveg, veszélyes hulladékok, mint a gyógyszer, sütőolaj, elem ne kerüljenek bele sosem, arra vigyázzunk.

Mit tegyünk bele a komposztba?

Mindenféle kerti hulladék kerülhet bele, például lenyírt fű, fanyesedék, fák-bokrok levelei, kávézacc, teafilter, konyhai zöldhulladék, mint a tojáshéj, zöldség és gyümölcs héj, de cserepes és vágott virág, köröm, haj, tehéntől, lótól, disznótól, birkától, kecskétől, csirkétől származó trágya is mehet bele nyugodtan.

Ezért komposztáljunk!

A komposztálással számos dolgot nyerhetünk, így érdemes belevágni, ha eddig nem tettük még meg. Nem csak a környezetünk óvhatjuk vele, hanem jóval kevesebb szemetet is termelünk ezáltal, a kukánk sem lesz mindig tele. Megszabadulhatunk a nem kívánatos zöldhulladéktól, égetés nélkül, azaz a levegőszennyezést is kihagyjuk. A talaj minőségét pedig feljavíthatjuk vele, így nem kell műtrágyát használnunk hozzá. Egyszóval kevés munkával és idő ráfordítással, csak nyerhetünk a komposztálással.

Mayerné Répási Adrienn

Ajánló