KezdőlapAgrárvilágHírekAz élelmiszer-rendszerek globális átalakítását sürgeti az ENSZ

Az élelmiszer-rendszerek globális átalakítását sürgeti az ENSZ

A pandémia rámutatott az élelmiszer-önellátásról lemondó államok kiszolgáltatottságára.

A globális élelmiszerrendszerek mielőbbi, gyökeres átalakítását sürgette Qu Dongyu, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) főigazgatója a davosi Világgazdasági Fórumon – írja az agrotrend.hu.

A főigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a Covid–19-világjárvány rávilágított a globális ellátási láncok sérülékenységére.

A FAO jelentése szerint a járvány terjedésének megfékezésére elrendelt korlátozások rávilágítottak arra, hogy azok az államok, amelyek az élelmiszerek behozatalára rendezkedtek be, illetve az élőmunkát külföldi vendégmunkásokra alapozták, rendkívüli módon kiszolgáltatottá váltak.

Tavaly több fejlett országban súlyos problémát jelentett, hogy nem volt, aki ültessen vagy leszedje a termést. Emellett a határellenőrzések szigorítása és a hosszúra nyúló várakozási idő miatt sok élelmiszer a szállítás közben megromlott.

Az ENSZ szervezete szerint az élelmiszer-előállítás vidéki szereplőit és a kisebb vállalkozásokat kell megerősíteni, a rendszerek globális átalakítására azonban konkrét terv egyelőre nem készült.

agrotrend.hu

Ajánló