KezdőlapAgrárvilágHírekSzabad a kertünkben eltüzelni a gallyakat, leveleket, zöldhulladékot vagy sem?

Szabad a kertünkben eltüzelni a gallyakat, leveleket, zöldhulladékot vagy sem?

Korábban, arról volt szó, hogy tartósan beszüntetik a zöldhulladék égetését az otthonokban, a gazdaságokban. A zöldhulladékot időnként az önkormányzattal szerződött zöldhulladék szállítók viszik el, meghatározott időben, meghatározott módon. Ha ez nem elég, kérni kell külön szállítást, persze nem ingyen.

Erről meg is született a rendelet, mely kimondja, hogy 2021. január elsejétől tilos az avar és kerti, zöldhulladék égetése, a lakosság egészségének védelmében és a levegőszennyezettség visszaszorítása miatt. Ekkor sokan felzúdultak, mások pedig örömmel fogadták az új szabályt. Hiszen rendkívül káros, levegőszennyező ez a gyakorlat. Uniós Kötelezettségszegési eljárás is indul Magyarország ellen, a nem megfelelő minőségű levegő miatt!

Mi az a Kötelezettségszegési eljárás?

A Kötelezettségszegési eljárás az uniós szerződések értelmében, a Bizottság feladata. Jogi lépéseket tehet, az Európai Unió Bírósága elé utalhatja az adott jogsértő országot, az általa hozott elmarasztaló ítélet esetén pedig pénzbüntetést szabhat ki bármelyik EU ország ellen, mely nem hajtja végre az uniós jogot.

Mi számít zöldhulladéknak?

Rengeteg dolog tartozik ebbe a kategóriába. A fűnyírás után maradt lenyírt zöld, a fák metszése, gallyazása után visszamaradó ágak, bokor és sövénynyírás utáni nyesedék, a lehulló falevelek, az őszi betakarítás után a hátramaradó növényi szárak, a beteg, kártevőkkel teli beteg növényi részek.

Ahol nagyobb a kert, több a fa, rengeteg visszamaradó szemetet, zöldhulladékot jelenthet. Magánszemélyeknek is nehézséget okozhat, és akkor még nem is beszéltünk az üzletszerűen ezzel foglalkozó kistermelőkről, őstermelőkről, földekkel foglalkozó gazdálkodókról, akiknél értelemszerűen még több elvitetésre váró hulladék keletkezik.

A nehézségei a rendeletnek

Ezzel az új törvényjavaslattal nagyon sok gazda és saját kerttel rendelkező lakó életét megnehezítették. A ritkán járó zöldhulladék szállító és a sokszor így felhalmozódott rengeteg gally, levél, visszamaradt virágszár, a beteg növények eltüntetése legális úton, nem könnyű és nem olcsó dolog. És a hetekig ottmaradó zöldhulladék, nem túl szívderítő látvány, de zavaró, egészségtelen is.

Viszont ahol nem működik gördülékenyen a zöldhulladék elszállítása, kezelése, ott a komposztálás lehetőségét kell megfontolni mindenképpen.

Változások a zöldhulladék elszállításáról, égetéséről szóló rendeletben

Őszinte megdöbbenésünkre, új rendelet jött ki december 2-án a Magyar Közlönyben, a fennálló veszélyhelyzetre tekintettel. Az önkormányzatok hatáskörébe helyezte a döntés súlyát, engedélyezik-e az égetést vagy sem. Ha igen, milyen feltételeknek kell megfelelni a zöldhulladékot égetőnek. Mindez a veszélyhelyzet megszűnéséig marad érvényben.

Tehát aki avart, gallyakat szeretne égetni az udvarában, a földjén, a gazdaságánál, az érdeklődjön a helyi önkormányzatnál, lehetséges-e és meddig, mikor áll vissza az első, eredeti rendeletben foglalt tényállás.

Mayerné Répási Adrienn

Csatlakozz hozzánk kövess bennünket az http://www.agrotrend.hu/ oldalon is!

Ajánló