KezdőlapAgrárvilágÁllatTudta? Télen ezért nem tojnak a tyúkok!

Tudta? Télen ezért nem tojnak a tyúkok!

Télen a tyúkok alig, vagy jóval kevesebb tojást tojnak, mint tavasszal, nyáron vagy ősszel. Utánajártunk, hogy miért van ez így. Igazán egyszerű és hétköznapi a válasz.

Ezért nem tojnak télen a tyúkok

A hideg és a kevés fény miatt elsősorban. A hideg, a hó, a szél, a sötétség, a kevesebb fény megnehezíti a mindennapi életüket. A csirkék télen több energiát fogyasztanak, égetnek el, és jobb ellátást igényelnek ahhoz, hogy legyen tojáshozam. Hiszen inkább a testük felmelegítésére használják el a meglévő energiaszintjüket. A kevesebb fény miatt kevesebb idejük is van a tojásokra.

Ezt tegyük, hogy több tojást tojjon a tyúkunk

Azért tehetünk pár dolgot azért, hogy a tyúkjaink elüljenek és az tojást is hozzon számunkra. A tyúkház ne legyen hideg, huzatos, fénymentes. Nagy hidegben, ha fáznak nem várható tojás. Készítsünk nekik huzatmentes helyet, ahova elvonulhatnak, kapirgálhatnak napközben is és nem fáznak. Ugyanakkor nyugodtan kimehessenek kapirgálni az udvarba is. Ne zárjuk be őket egész napra nagy hidegben sem.

A tojástermelés összefüggésben áll a megvilágított órák számával is. Fény nélkül, félhomályban szintén nem fog tojni a tyúk. A nagy, világosságot beengedő ablak elengedhetetlen a zárt helységben is. Illetve ha úgy gondoljuk, nem elegendő a fény, kiváló ötlet a mesterséges világítás használata is. Minél tovább van világos a tyúkoknak, annál biztosabb a tojás. Inkább a reggeli órákban világítsunk nekik pluszban, ne este. Viszont egész nap tilos világítani, az többet árthat, mint használ! Pihenésre a csirkéknek is szükségük van!

Az étrendjükön is szükséges változtatni télen. Szükséges a zsírokban, szénhidrátokban gazdagabb, változatos élelem adása. Kiegészíthetjük a normál étrendjüket zöldtakarmánnyal. Takarmányrépa, a cékla, fonnyadt sárgarépát, a fás karalábét és a magas szénhidráttartalmú összetevők, mint mondjuk a kukorica adag emelése is megoldás lehet.Ha finomságokkal, tojótáppal, szénával, zöldség-gyümölcshéjjal kedveskedünk nekik, szintén hamarabb megjöhet a kedvük az elüléshez.

Mi van, ha még ekkor sem találunk tojást?

Végezetül egy kis pihenés jár a tyúkoknak is! Ne essünk kétségbe, ha ezek mellett sem tojnak. Akkor egy ideig hagyjuk, hogy pihenjenek. Egy-két hónap és a tavasz meghozza kedvük bizonyára újra.

Mayerné Répási Adrienn

További híreinket az Agrotrend oldalon olvashatják!

Ajánló