KezdőlapAgrárvilágHírekA tojás ára csak feljebb megy

A tojás ára csak feljebb megy

Eddig sem volt olcsó a tojás sem a boltokban, sem a megye piacain, de a következő hetekben tovább drágul majd ez az alapvető élelmiszer. A rendszeres piacra járók tapasztalhatták, hogy az elmúlt hetekben kevés tojást kínáltak az eladók, és ha talált is az ember ilyen kofát, bizony megkérték az árát, 400 forint alatt csak nagyon kis méretűt lehetett vásárolni.

Most azt ígérik a Baromfi Termék Tanácsba tömörült tojástermelő vállalkozások, hogy elkerülhetetlenné vált az étkezési tojások termelői átadási árainak emelése – írja a teol.hu.

Az árnövelést elsősorban az indokolja, hogy a takarmányárak és a takarmány-alapanyagok árai rendkívüli mértékben emelkedtek az utóbbi hónapokban. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint a gabonafélék 25–30 százalékkal drágultak az elmúlt fél évben, és például a takarmánykukorica ára az idei év januárjának második hetében már meghaladta a tonnánkénti 60 ezer forintot is.

Hasonló tendencia érvényesül a kész takarmányok áraiban is. Az előrejelzések azt mutatják, hogy az áremelkedés a következő időszakban is folytatódik, így a kész takarmányoknál az idei év első félévében további tíz százalékos drágulás várható.

A tyúktartóknak a költségnövekedéseket tovább kell hárítaniuk, ellenkező esetben drasztikus állománycsökkentésre kényszerülnek. Az árváltoztatások érdekében a vállalkozások a közeljövőben kezdeményezik a héjas tojás átadási árának emelését kereskedelmi partnereiknél.

A cikk hasonló érdekességek mellett megtalálható az agrotrend.hu oldalon is.

szeretemamezogazdasagot.hu / teol.hu

Ajánló