Megérkeztek a tavasz hírnökei

0
273

Hamarosan itt a tavasz, adta hírül nekünk első, szem előtt lévő tavaszköszöntő virágunk a hóvirág, dacolva a hóval, faggyal. Hamarosan követi őt több, hazai virágunk is, egy kis színt lopva a téli táj egyhangúságába. Mennyire ismered őket?

Hóvirág (Galanthus)– védett

Már februárban elődugja fehér virágait, bármilyen időjárás is legyen. Első, virágzó növényként tartjuk számon, pedig nem az első, csak a leggyakoribb, ami szem előtt van. Évelő növény, virághagymás és az amarilliszfélék családjába tartozik. Azt tudni kell róla, hogy erősen mérgező a levele és gyakran összekeverik a medvehagymával, ráadásul védett faj! Jelentős növényfaj Magyarországon is, ezért természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Fekete hunyor (Helleborus niger)

A fekete hunyor az egyik legkoraibb növényünk. A boglárkafélék családjába tartozik. Sokszor már decemberben virágzik! A karácsony rózsájának is hívják ezért. Virága színe zöldes-fehér, később pirosas árnyalatúvá válhat. Nevét találóan a fekete gyöktörzséről kapta. Leggyakrabban világosabb hegyi erdőkben, köves lejtőkön, mélyedésekben, cserjésekben, fenyő- és bükkerdőkben fordul elő. Korábban hánytató és hashajtó hatású gyógynövényként tartották számon a népi gyógymód szerint, ma már tudjuk, hogy mérgező és a drogokhoz hasonló hatása van, mérgező.

Sáfrány (Crocus)

Sáfrány vagy más néven crocus a következő, mely színeket hoz az egyhangú táj szürkeségébe. Változatos színekben található, a sárgától a liláig, de fehér és kékes-vöröses színben is ismert. Kisméretű növény. Február végén már találkozhatunk vele kertekben, mezőkön. Fűszerként használják a bibéjét egyes sáfrányféléknek. Például a jóféle sáfrány (Crocus sativus) bibéjét. Az egyik legdrágább fűszer valójában. Aromás illatú, kesernyés ízű, de rendkívül jól színező, az ételt aranysárgára festő fűszer. Rizshez, rizottóhoz, levesekhez szoktál felhasználni leginkább.

A kifejező nevű Téltemető (Eranthis hiemalis) – védett

Szépséges, napfényt idéző sárga, kehelyszerű virágot hoz a kistermetű, gumós növény. Már február elején találkozhatunk vele, akkor már virágzik. Boglárkafélék családjába tartozik.  Gyakran télikének is nevezik. Főbb élőhelyei a gyertyános-tölgyesek, ligeterdők. Hazánkban nem őshonos, de találkozhatunk vele és védett. Illetve erősen mérgező is!

Illatos hunyor (Helleborus odorus) –védett

Azt hinnénk, a hóvirág az első virágunk, pedig a hunyor a hóvirággal egy időben virágzik. Szintén védett növény. Hazánkban, a Mecsekben és Dél-Dunántúlon honos növény, nagy valószínűség szerint ott látható csak. Könnyen felismerhető jellegzetes, sárgászöld virágáról és a bodzához hasonló illatáról. Jó tudni róla, hogy erősen mérgező és védett faj is!

Kökörcsin (Pulsatilla)  

A kökörcsin nem csak védett, hanem mérgező is. Nevét a színéről, a kékről kapta. Az ótörök kök szó jelentése kék. Régen használták gyógynövényként, de csak is külsőleg. Ma már egyáltalán nem gyűjtik, mivel védett. A boglárkafélék családjába tartozik.

Csüngő barka (Salix caprea Pendula)

Más néven barkafűznek is hívják. A tavasz első virágai között jelenik meg. Kicsit kilóg a fentebb felsoroltak közül, mivel lombhullató fa vagy cserje. Függőlegesen csüngő ágaival gyönyörűen néz ki. Rendkívül ellenálló növény, jól viseli a szelet, hideg, árnyék és meleg tűrő is, de még a városi környezetet is. Rendszerint március elejétől virágzik.

És márciusban megindul az igazi tavasz és szebbnél szebb egyedek bontanak virágot, jelezve, hogy itt a meleg és a kikelet. Neked melyik a kedvenc tavaszi virágod?

Mayerné Répási Adrienn