KezdőlapAgrárvilágHírekA tojás után drágul a tej is

A tojás után drágul a tej is

A termelési költségek átlagos 15-18 százalékos növekedése miatt idén emelkedhet a tej és a tejtermékek ára – mondta az InfoRádiónak a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Tavaly a tejtermelők és -feldolgozók költségei jelentősen emelkedtek – írja az agrotrend.hu. A pandémia miatt nőttek a higiéniai kiadások, drágultak a takarmányárak, az állattenyésztési, a gép-, berendezés- és technológiai költségek, emellett többe kerül a csomagolóanyag, de a munkabér, az energia- és a bérleti költségek is emelkedtek – mondta az InfoRádiónak Istvánfi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Fotó: MTI

A takarmányok, kiváltképp a fehérjehordozók esetében mintegy 33 százalékos drágulással szembesültek az érintettek az elmúlt időszakban. Istvánfi Miklós hozzátette: az átlagosan 15–18 százalékos termelési költségnövekedés mellett a forint árfolyama is hatással volt az ágazati szereplőkre.

A költségolló egyre inkább nyílik, már középtávon sem fenntartható, és áremelést vonhat maga után. A terméktanács elnöke megjegyezte, idehaza keresleti piac van, a forint árfolyamának rendkívüli, 9 százalékos gyengülése miatt viszont a tejtermékek behozatala nehézkesebb, mint az export, ami ugyancsak az áremelés irányába mutat.

A szakember arra is emlékeztetett, tavaly az élelmiszerárak átlagosan 4,9 százalékkal emelkedtek: a tej és a tejtermékek többségének árnövekedése azonban elmaradt ettől a szinttől – ez nem maradhat így 2021-ben.

Példaként említette, hogy az UHT tej esetében csak 2,5 százalékos volt az emelkedés, míg a tejfölök és sajtfélék is 2-3 százalékkal drágultak. Sőt, a vajnál 2 százalékos csökkenés volt. Egyedül a tehéntúrónál volt megfigyelhető 5 százalék körüli áremelkedés. Így at erméktanács a tavalyinál nagyobb mértékű drágulásra számít az idei évben.

Istvánfi Miklós hangsúlyozta: ha nem történik az árakban változás, akkor az már az ágazat feldolgozói fejlesztéseit is veszélyezteti.

A szakmai szervezet szerint ezért rendkívül fontos feladat, hogy rendezzék a költségproblémákat a tejtermelőktől a kiskereskedőkig.

agrotrend.hu

Ajánló