KezdőlapAgrárvilágNövényIgaz, hogy az orchidea energiavámpír növény

Igaz, hogy az orchidea energiavámpír növény

A természet csodálatos műve, ahogy egy hosszú hibernálást követően az orchidea hirtelen virágba borul. Szinte a szemünk láttára erősödnek zöld hajtásai, kipattanó rügyei pedig napról-napra nőnek. Nem kevesebb boldogság vár a szemlélőre, amikor a nagyra duzzadt rügyekből megjelennek az első sziromlevelek. Ilyenkor tudjuk, hogy már csak egy kicsit kell várni, hogy az egész szárat lenyűgöző virágfüzér borítsa. Az elénk táruló szépség varázslatos, de vajon tényleg igaz, hogy az orchidea egy energiavámpír növény?

Igaz, hogy az orchidea energia vámpír?

Az orchideáról elterjed az a hiedelem, hogy ahol kivirágzik, ott depresszió és mélabúság követi. Mintha a káprázatos virágok az emberi lélekből táplálkoznának, szívnák a vérünket, mint nyári vízparton a szúnyogok. Vannak, akik arról számolnak be, hogy az orchidea virágzásakor nem akarnak semmit sem csinálni, elmegy az életkedvük, letargikussá válnak. Ők azok, akik az orchideára ragasztották ezt a skarlátbetűt.

De hogyan illene az energiavámpír jelző erre a csodálatos virágra, amely finom és légies szirmaival szépséget visz minden helyiségbe? 

Valójában a kedvtelen virágtulajdonosok és a folyamatosan virágzó orchidea között semmiféle negatív lélektani összefüggés nincs. Olyan legalább is nincs, ami a virágtól indulna.

Minden ember életében vannak nehezebb időszakok, hiszen az élet a jó és a rossz hullámzó sodrása.

Az orchidea, ha megfelelően gondozzák, kellemes helyet választanak a számára, jó földbe ültetik, gondosan locsolják, akkor sokáig folyamatosan virágzik. Az emberek a saját örömükre és boldogságukra gondozzák, hiszen szépségükkel nem csak a tereket, de a szíveket is betöltik ezek a csodálatos virágok. Talán pont a folytonosság miatt foghatják rá egyesek az orchideára, hogy mások energiájából táplálkozik. 

Energiavámpír vagy kifogás

A levert, szomorú és depressziós emberek gyakran keresnek külső kifogásokat a viselkedésükre vagy a körülöttük kialakult helyzetekre.  Könnyebb áthárítani a rossz hangulatot bármi másra. „Jaj de ügyetlen vagyok, ma semmi sem sikerül. Biztosan az orchideám miatt van, mert elszívja minden erőmet. Ő pompázik, én meg itt hervadozok.” – ugye milyen banális kifogás? 

Az ember saját maga teremti meg a hangulatát. A legsötétebb pillanatokban is változtathat a hozzáállásán. Teljesen felesleges banális kifogásokat keresni, főleg egy virágra fogni a balszerencsét. Az orchidea egy estben jelenthet rád veszélyt, mégpedig, ha allergiás vagy rá.

Hadarik Rita 

Ajánló