Virágzik az egyik első kora tavaszi vadvirágunk

0
324

Az apró termetű, törékeny, kecses növény leggyakrabban csak február végén, március közepén nyílik, de enyhe tél esetén már február elején virágot bont. Most is ezt történt a dorozsmai határban.

Kiskundorozsma környékén az enyhe időjárás miatt a szokásosnál hamarabb előbújt az avar alól és virágzásnak indult gyönyörű vadvirágunk, a tarka sáfrány (Crocus reticulatus). Hazánknál északabbra nem fordul elő ez az alapvetően mediterrán növényfaj.

Ellentétben sok rokonával, nem hegyoldalakon vagy nedves réteken, hanem a száraz homokterületek sztyepprétjein, vagy az azokra telepített erdőkben, erdőszegélyeken fordul elő – írja a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Facebook-posztjában.

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Virágzáskor magassága alig 4–8 (max. 10–12) cm; keskeny, fehér középerű, sötétzöld levelei sem növik túl a virágot. A lepellevelek alapszíne a fehértől a világoslilán át a sötétliláig változhat, a külső lepelleveleken pedig 3-3 sötétlila színű csík húzódik. Hagymás évelő, nevét a virágszirmain látható mintázatról kapta. Virága néhány nap alatt elnyílik, így tömeges virágzását is csak 1–2 hétig lehet megcsodálni.

Ha kirándulás közben tarka sáfrányt látunk, maximum a fényképezőgépet vegyük elő, és le ne szedjük, mert védett növény, természetvédelmi értéke 10 000 Ft egyedenként.

Turista Magazin