KezdőlapAgrárvilágNövényHogyan láss hozzá a balkonkerted kialakításához?

Hogyan láss hozzá a balkonkerted kialakításához?

Minden vágyad egy kis kert, de panelban vagy társasházban élsz? Ha csak egy tenyérnyi erkélyed is van, már akkor is érdemes elgondolkodnod egy balkonkert kialakításán. Íme néhány tipp és tanács ahhoz, hogyan láss hozzá a balkonkerted kialakításához.

A természet és a kertészkedés rengeteg dologra taníthat meg bennünket. Például arra, hogyan vigyük a kintet bentre. Ha azon töröd a fejed, hogy balkonkertet alakíts ki, először is el kell döntened, hogy mennyi időt, pénzt és energiát szeretnél belefektetni. Ha belevágsz, és van gyermeked, mindenképp vond be őt is a kertgondozásba, hiszen ezzel is fejleszted a környezettudatos gondolkodását

Tervezés a lelke mindennek! Hogyan láss hozzá a balkonkerted kialakításához?

Mekkora helyed van a balkonkert kialakítására?

Bármilye mikroszkopikus méretű is az erkélyed, tudd, hogy kertészkedni mindenhol lehet, még az ablakpárkányok is csodás és produktív zöldterületekké varázsolhatók.

A balkonkerted kialakításakor nyugodtan gondolkodj 3 dimenzióban! Már rég túlléptük a muskátlis ládákkal megpakolt erkélykorlátok idejét. Léteznek függőleges és falra akasztható megoldások, rácsos falak és toronyba állítható kaspórendszerek, amikkel elképesztő zöld tereket hozhatsz létre még egy parányi erkélyen is.

Járd körbe a lehetséges megoldásokat, majd tervezd meg egy papíron a saját balkonkerted.

Mennyi ideig süti nap az erkélyed?

Gyakran hajlamosak vagyunk túlértékelni az erkélyünket közvetlenül érő napsütéses órák számát. Holott ez egy különösen fontos kérdés akkor, ha az erkélyünket más falak vagy épületek takarásban tartják az egyes napszakokban. Egy balkonkert telepítése előtt pontosan fel kell mérned, hogy az erkély minden egyes szegletét mikor és mennyi napfény éri, és mikor van árnyékban. Itt jön képbe az erkélyed fekvése is. A déli fekvésű erkélyek a legideálisabbak a napsütés szempontjából. A keleti és nyugati fekvésűek is naposabbak, de ezeknél már több árnyékkal kell számolni. Az északra néző balkonok már keményebb diók, hiszen kevés napfényt kapnak.

fotó: pixabay.com

Mennyi hőt kap az erkélyed?

Az erkélyek és a háztetők hihetetlen módon felmelegedhetnek a napos órákban. A napfürdőzést sem lehet túlzásba vinni, hiszen nem minden növény virágzik extrém melegben. Jobban jársz, ha ezt is figyelembe veszed a tervezéskor. A saláta például nem fog peckesen állni a mini ágyásokban, mert nem bírja a nagy meleget, de a pozsgások el lesznek tőle ragadtatva.

Mennyire szeles az erkélyed?

Egyes növények kacagnak a széllel, mások összeesnek és elpusztulnak. A balkonkert kialakításakor láthatod, minden arról szól, hogy olyan növényeket válassz, amik megfelelnek az erkélyed klímájának. Természetesen léteznek trükkök, amikkel az érzékenyebb növényeket megóvhatod a széltől. Szélvédőket szerelhetsz köréjük, vagy egészen egyszerűen széltűrő növényeket ültetsz eléjük. A szelekért nem rajondó zöldeket cserépbe is ültetheted, és a padló és a fal közelébe helyezheted, amik nagyobb védelmet nyújtanak számukra.

Ha olyan balkonkertre vágysz, ami minden évszakban pompásan mutat, akkor az őszi és téli zordabb időjárással is számolnod kell. Ebben az esetben a fagytűrő, téltűrő növények felé érdemes kacsintgatnod.

Hogyan oldod meg az öntözést?

A legtöbb balkonkertnél az öntözés jelenti a legnagyobb problémát. A nagy vízigényű növényeket szeretnél beültetni az erkélyedre, de nincs a közelben csaptelep, érdemes beinvesztálnod egy nagy öntözőkannába. 

Bármennyire is mérlegelsz, és tervezel, nincsenek hülyebiztos növények, amik ne igényelnének gondozást, hacsak nem műanyag virágokkal szeretnéd benépesíteni az erkélyed. Gondolt tehát át, mennyi időt és energiát tudsz a növényeidre szánni, akár naponta többször is, és hogyan oldod meg azokat az időszakokat, amikor napokon át nem tartózkodsz otthon.

Jó ötlet, ha nem vágsz azonnal a közepébe, hanem kis lépésekkel kezdesz el megismerkedni a kertészkedéssel. Nézd meg, van-e egyáltalán hozzá kedved és időd. Ha igen, akkor annyi tárolót és növényt szerezhetsz be menet közben, amennyihez csak kedven van.

Hadarik Rita

Ajánló