KezdőlapAgrárvilágKertHamarosan itt a kertészkedés szezonja!

Hamarosan itt a kertészkedés szezonja!

Úgy készüljünk fel a tavaszra, hogy ha egyszer csak hitelen beköszönt, azonnal a kerti munkákhoz láthassunk.

Kertünkben kinyílt az első hóvirág. De ez csak előőrse a március elején időszerű fehér virágszőnyegnek. Nem is olyan régen még a tölgy- és bükkerdőkben gyűjtötték ezeket a virágokat, amelyek ma már védelmet kaptak és megszűnt a kis hóvirágcsokrok utcai árusítása.

Akinek nem terem a kertjében hóvirág…

A hóvirágról azonban nem mondhatunk le, és van lehetőség arra, hogy a kiskertekben megtelepedjenek. A hagymákat akkor kell elültetni, amikor a növény levelei barnulni kezdenek. Ez azt jelenti, hogy a hagymák szaporításra alkalmasak. A kertben lehetőleg napos, szélvédett helyet keressünk a számukra, és 15-20 cm mélyre ültessük el. Jövő tavasszal már gyönyörködhetünk fehér virágaikban.

Öntözésre szinte mindenhol szükség lesz

A globális felmelegedés következtében a rendszeres és szakszerű öntözés lesz a biztosítéka a jó terméseknek. Ahol még nincs öntözőrendszer, ott nem szabad sajnálni a költségeket a talajba fektetett öntözőcsövek és szórófejek beépítésére. Ennek most van itt az ideje, mert számítani kell arra, hogy a csapadék hiányában már a magvetés és a palántázás idején szükség lesz az öntözésre.

A virágágyak is lehetnek szárazságtűrők

A tél vége felé közeledve időszerűvé válik a virágágyak megtervezése. Előtérbe kerülnek a szárazságot jobban tűrő, pozsgás levelű dísznövények és a különböző díszfüvek. Nagyobb szerepet kaphatnak az évelő virágok, például a hortenzia, a Phlox, a hagymás, gumós, gyöktörzses virágok, például a kardvirág, a nőszirom.

fotó: pixabay.com

Indulhat a cserepesek átültetése

A védett, fagymentes helyen (fűtetlen helyiség, pince, növényház) teleltetett cserepes növények átültetése most a legalkalmasabb nagyobb edénybe, friss kerti földbe.

Válasszunk a muskátli mellé mást is

Ajánlatos megkezdeni az ablakpárkányokra kerülő virágládák növényeinek a megtervezését. Általános szokássá vált az, hogy a házak ablakait díszítő ládákat muskátlival ültetik be. Erre azonban számos egyéb nyári virág palántái is alkalmasak. A petúniák új változatai színesebbé, vidámabbá teszi a környezetünket.

Többeknek okoz gondot a kevésbé napfényes északi és északkeleti fekvésű ablakok virágládáinak a beültetése. Számos olyan egynyári dísznövényünk van (pl. Lobelia), amelyek az ilyen körülmények között is gazdagon virágoznak. Az északi fekvésű virágládákat borostyánnal ajánlott beültetni.

Zöldségnek csak azt ültessük, amit szeretünk

Most kell megtervezni a veteményeskert növényzetét. A családi kertben részesítsék előnyben azokat a zöldségféléket, amelyet a családtagok kedvelnek. Ezek közül is azokat a fajtákat szaporítsák, amelyek nem foglalnak el túlságosan nagy területet. Ezért nem szokásos apró kertben görög- és sárgadinnyét és tökféléket termelni.

Szerezzünk be cserepes palántát

Nagy előrelépés történt a palánták használatában is: a korábbi években szabad gyökerű palántákat ültettek, de mostanra az üzemi palántanevelés olyan eredményeket ért el, hogy érdemesebb lett szinte valamennyi zöldségnövényt edényes (cserepes) palántával termeszteni. Ezeknek nem kell az átültetés stressz hatását elszenvedniük, ezért a fejlődésük az ültetésnél nem szakad meg, folyamatosan erőteljesebben növekednek és több, értékesebb termést várhatunk tőlük. Ne ragaszkodjanak kizárólag a megszokott növényekhez, termeljék az újabban megismert cukkinit, brokkolit, a különböző színű salátaféléket.

fotó: pixabay.com

A vastag faágakat is ápolni kell

A szabadföldi munkára alkalmas órákat használják fel az idős gyümölcsfák törzsének és vastag, tartó ágainak gondozására. Erre a tavaszi munkacsúcs idején rendszerint nem kerülhet sor, ezért a fák kérge elparásodik és később korhadásnak indul. A szakkereskedelemben beszerezhető, nyeles kaparó vassal el lehet távolítani a felváló kéregpikkelyeket és a kisebb repedéseket.

A sarjakat nem kell megtartani

Az idős fák törzséből, tövéből és gyökereiből kinőtt sarjakat tőből kell eltávolítani, ezek ugyanis a vegetációs idő alatt nagyon gyorsan fejlődnek, sok vizet és tápanyagot, fényt vesznek el a gyümölcsfa termésérlelő többi részétől. Ezért a gyümölcstermelés technikája abban az irányban fejlődik, hogy minél több kevés helyet foglaló és gyorsan termőre forduló törpe fákat ültessenek.

Csemegeszőlő, az egyik legkedveltebb gyümölcs

A családi kertek leggyakoribb és a legkedveltebb növénye a szőlő. Itt azonban arra a változtatásra volna szükség, hogy a kertekben étkezési szőlőfajtákat ültessenek és neveljenek. A szőlő egészségügyi szempontból egyike a legértékesebb gyümölcseinknek. A hazai szőlőnemesítés számos új csemegeszőlő-fajtát állított elő és ezek már kaphatók az igényesebb faiskolai lerakatokban, valamint az áruházakban. Ajánlatos volna az étkezési szőlőt felhasználni a déli, napos falakra felfuttatva, vagy hangulatos szőlőlugas kialakítására.

Bálint György

szeretemamezogazdasagot.hu / balintgazda.hu

Ajánló