KezdőlapAgrárvilágNövényTudtad? Ezek a növények bírják az árnyékos helyeket

Tudtad? Ezek a növények bírják az árnyékos helyeket

Bármilyen bosszantó tud lenni, a legtöbb kertnek van árnyékos oldala is, ahol a fénykedvelő növények nem fognak virágozni. Igen furcsán mutatna azonban egy olyan kert, ahol csak foltokban találhatók meg az élet színes jelei. Jó hír azonban, hogy rengeteg olyan növény létezik, ami elviseli, vagy akár jobban kedveli az árnyékos helyeket.

Ha kerted van, és meg szeretnéd tölteni élettel, először is fontos megértened az árnyék típusait. Szánj egy lazulós hosszúhétvégét az ültetési területed megfigyelésére. Jegyezd fel, hogy a nap mely időszakaiban mennyi fényt kapnak, ha kapnak egyáltalán. 

Különbség árnyék és árnyék között 

A teljes árnyék azt jelenti, hogy az adott terület egyáltalán nem kap fényt az egész nap során. Részleges árnyékban a növények napi 3-4 órát tudnak csupán napfürdőzni, a pecsétes árnyékról pedig akkor beszélünk, amikor a napsugarak éppen csak átszűrődnek a magasabb lombokon.

Az árnyék milyensége tehát meghatározza, milyen növényeket termeszthetsz a kerted sötétebb részeiben. 

De, mint tudjuk, az élet mindig utat tör magának, és bizonyos növények sokkal rugalmasabbak, mint azt gondolnánk. Egyes napkedvelők jól tolerálják az árnyékot, mások, amik alapvetően az árnyékban érzik jól magukat, pedig tudják kezelni a napfényt különösen a reggeli órákban. Ha bizonytalan vagy, mit hová ültess a kertedben, kérd ki egy kertész vagy egy faiskola tanácsát.

Büdös írisz

A büdös írisz teljes árnyékban virágzik és különösen a fák alatt érzi jól magát. Örökzöld lombja, sápadt lilás-zöldes virágai finoman olvadnak bele a fás közebe. Ezt a pasztell szépségét ősszel töri csak meg, amikor nagy magházai kipattannak, és felfedi narancsvörös magsorait. 

Tölgylevelű hortenzia

A tölgylevelű hortenzia nagy és sűrű virágzata akár ősszel és télen is pompás megjelenést kölcsönöznek a kert árnyékos részeinek. Mérete változó: vannak kisebb és nagyobb, akár 7-8 méter magas cserjék is. A legtöbb fajtája jól tolerálja a kevés, főként késő délutáni napfényt. Ez a növény egy látványos átmenet lehet a gyep és a kertet határoló magasabb fák vagy bokrok között. 

Hóvirág

A hóvirág a tél végén, gyakran a fagyos földön keresztül bújuk elő, és egészen az első nárciszok megjelenéséig virágzik. A hóvirág a kemény és nedves talajt kedveli, és kifejezetten teljes árnyékban virágzik.

Ibolya

A tavasz hírnöke, az ibolya, meglehetősen szívós évelő virág. Finom, ezüstös vonalvezetésű sötétzöld levelei, lila, rózsaszín és fehér virágzata a tél végétől kora tavaszig örvendezteti a szemünket. Az ibolya a részleges árnyékot kedveli, ezért általában apró cserjék és fák tövében ültetjük el, de pompásan mutat a fűben is. 

Vérző szívvirág

A vérző szív rózsaszínű-piros, szív alakú, fehér csúcsú virágokat hoz, amelyek késő tavasztól nyár elejéig lógnak a szépen ívelt virágszárakon. Ez a virág kedveli a világos helyeket, de jól érzi magát a nedves, és árnyékos cserjék között is. 

További árnyékot kedvelő virágok:

Eranthis – téli sisakvirág, Harangvirág, Piros gyűszűvirág, Harangláb, Tüdőfű, Kéknefelejcs, Foltos kontyvirág, Gólyaorr, Hunyor, Völgycsillag, Borostyán

Hadarik Rita

További érdekes cikkért látogasson el az agrotrend.hu oldalra is.

Ajánló