KezdőlapAgrárvilágHírekNagy István: fontos, hogy a gyerekek odafigyeljenek a környezetükre

Nagy István: fontos, hogy a gyerekek odafigyeljenek a környezetükre

Országos programmá bővítené az agrártárca az iskolai komposztálók felállítását, ezzel is bővítve a gyerekek tanteremben szerzett ismereteit. Nagy István agrárminiszter a Mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola udvarán felállított komposztálót tekintette meg Szentkirályi Alexandra kormányszóvivővel pénteken, ahol a miniszter azt mondta: végtelenül fontos, hogy a gyerekek odafigyeljenek a környezetükre.

A Compastor elnevezésű komposztáló technológiát alkalmazó eszközt a helyi Humusz Maximusz Egyesület jóvoltából helyezték ki tavaly ősszel – írja az MTI.

fotó: MTI

Nagy István hangsúlyozta, hogy a komposztálással az ökológiai folyamatokra, a körforgásos gazdálkodásra hívják fel a gyerekek figyelmét, hogy legyen gyakorlati tapasztalatuk is arról, hogyan alakul át a szerves anyag termőfölddé.

“Ez egy nagyon jó, szemléletes módja annak, hogy a gyermekek játszva tanulják meg azt a körforgást”, ahogy az ételmaradékból, az udvari zöldhulladékból kialakul a termőföld – fogalmazott.

Mosonmagyaróváron huszonöt, a Szigetközben pedig további húsz ilyen komposztálót helyeztek ki.

Nagy István elmondta: azt tervezik, hogy az év második felétől önkormányzatonként további komposztálókat állítanának fel, ahová bárki elvihetné a zöldhulladékot.

“Erre keressük a forrást és a lehetőséget (…), hiszen, ha valóban tenni akarunk a környezetért, akkor ez egy olyan program, amely méltán találhat követőkre” – mondta.

Mosonmagyaróvár, 2021. február 19. Nagy István agrárminiszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ megtekinti a Mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola udvarán mûködõ komposztálót a Humusz Maximusz egyesület tagja, Pásztor Patrik (b) társaságában 2021. február 19-én. A Compastor elnevezésû komposztáló technológiát alkalmazó eszközt a helyi egyesület jóvoltából helyezték ki tavaly õsszel. MTI/Krizsán Csaba

A cél az, hogy minél kevesebb szemét keletkezzen, a hulladék pedig a lehető legnagyobb arányban kerüljön újrahasznosításra, ahelyett, hogy elégetnék, szemétlerakókba helyeznék – tette hozzá.

Szentkirályi Alexandra elmondta: örömmel látja, hogy minden helyi iskolában működik egy komposztáló. Hangsúlyozta, hogy más kötelezettséget ébreszt a gyerekekben a környezetvédelem iránt az, ha nemcsak tankönyvekből tanulják meg, hogy hogyan működik, hanem látják és tapasztalják is.

Nagy István Szentkirályi Alexandrával pénteken megtekinti még a mosonmagyaróvári tanuszoda előkészületi munkálatait, majd a jégpályát és a déli elkerülő út útvonalát, délután pedig a szigetközi Halásziba látogatnak.

A cikk megtalálható egyéb érdekességek mellet az agrotrend.hu oldalon is.

agrotrend.hu / MTI

Ajánló